nieuws

Eureka! | ‘Vakman: ontdek je groene kracht, ook als de baas nog niet zover is’

bouwbreed Premium 729

Eureka! | ‘Vakman: ontdek je groene kracht, ook als de baas nog niet zover is’

Verduurzamen van gebouwen, ‘van gas los’, Nul op de Meter. Mooie ideeën, maar waar moet je eigenlijk beginnen? Hoe pak je het aan? Vandaag in EUREKA!: een app die vakmannen in de bouw of installatietechniek hierbij moet helpen.

De warmtepomp wordt steeds belangrijker. Maar hoe werkt die eigenlijk? Hoe installeer ik die? En die zonnepanelen, hoe ga ik daar eigenlijk mee om? En hoe zit het met na-isoleren? Bouwers en installateurs kunnen met dit soort vragen terecht bij de nieuwe app genaamd: BUILD UP Skills advisor (ontwikkeld door het consortium: OTIB, ISSO, Bouwradius en 4 ROC’s). Daarop staan trainingen, cursussen en workshops over verduurzaming van gebouwen.

“Veel bouwvakkers en installateurs willen wel verduurzamen, maar weten niet waar ze moeten beginnen”, legt projectcoördinator Jan Cromwijk uit. “Met deze app nemen we die drempel weg. Elke vakman kan nu zelf aan de slag gaan.”

EUREKA! Afwijkend, nieuw, baanbrekend, slim, klein, groot. Met deze rubriek staan we stil bij innovaties in de bouw. Heeft u ook iets slims bedacht? Schroom niet en stuur ons een mailtje: marijedeleeuw@vakmedianet.nl of thomasvanbelzen@vakmedianet.nl.

Hoe werkt de app precies?
“Iedereen die de app download kan de laatste bijscholingsmogelijkheden zien, gesorteerd per beroepsgroep, of per techniek. Daarnaast kunnen vakmensen e-learnings doen en is het mogelijk je aan te melden voor tests. In die test staan foto’s uit de praktijk, waarbij de gebruiker moet aangeven of het goed is uitgevoerd of wat er mis is. Deze vragensets zijn techniekspecifiek: bijvoorbeeld een vragenset over dakisolatie. Experts werken mee aan deze tests en geven feedback.”

Waarom is deze app nodig?
“Omdat, zoals ik al zei, er veel bouwers en installateurs wel willen verduurzamen, maar niet weten waar ze moeten of kunnen beginnen. Met deze app kan iedereen en zonder de tussenkomst van een baas kennis opdoen over verduurzamen van gebouwen. Elke vakman kan hiermee zijn of haar groene kracht ontdekken. Ook als de baas nog niet zover is.”

Er zijn zovéél apps. Bestaat zoiets niet al?
“Niet dat wij ze hebben gevonden. Er zijn wel diverse cursusaanbieders en catalogus-apps / websites waar de verschillende opleidingen in de bouw en installatiesector in staan. Maar dit is de eerste app die zich specifiek richt op cursusaanbod en een leven lang leren rond verduurzaming van gebouwen.”

Waarom zou een bouwer of installateur nou juist deze raadplegen?
“Omdat je hier heel specifiek op jouw vraag gericht cursusaanbod krijgt. Veel apps en websites zijn heel algemeen, onze app is voorgesorteerd op beroepsgroep en toegepaste technieken.”

Wanneer is het op de markt gekomen?
“Het is begin januari live gegaan.”

Is er veel vraag naar?
“We verwachten dat de vraag steeds meer groeit. Op dit moment hebben we totaal 1400 gebruikers. Er kwamen de laatste weken gemiddeld 25 gebruikers per dag bij. In het begin, toen we het net lanceerden, waren dat er 1 of 2 per dag. Maar we zijn er nog lang niet, er werken minstens 300.000 mensen in de bouw en installatiesector. Daarom verwacht ik dat het een groot succes wordt. Er zijn gewoon al best veel mensen die zich oriënteren op verduurzaming, nul op de meter en ‘van gas los’.

Wat kost het om de app te downloaden?
“Het is gratis voor gebruikers. Voor ons zitten er uiteraard wel kosten aan. Zo heeft het opzetten van de e-learningmodules, veel tijd, energie en geld gekost. We hebben het opgezet met Europese steun en branchepartijen. De Europese steun stopt op 31 augustus. Dan moeten we zelf de beschikbaarheid en updates gaan bekostigen.”

Hebben jullie er patent op?
(hij lacht). “Nee. Sterker nog, we stellen de  ontwikkelde en toegepaste methodes juist beschikbaar.”

Jullie vinden het dus niet erg als iemand anders jullie app namaakt?
“Nee, hoor. Maar ik betwijfel of dat gebeurt. Ik weet hoeveel inspanning het maken van deze app gekost heeft. Bovendien verdienen we er op dit moment nog geen euro mee.

Dus schatrijk worden jullie er niet van?
“Nee, dat is niet ons doel. En stel dat er wel flink mee verdienen, stoppen we alles terug in de app en in nieuwe content. Het is wel van belang dat we de app zo snel mogelijk kunnen bekostigen. Daarom zijn we bezig met een verdienmodel. We denken er bijvoorbeeld aan samen te werken met cursusaanbieders. Maar we willen het wel onafhankelijk houden, dus hebben we al een krachtig reviewsysteem zodat dat de aanbieders door cursusdeelnemers beoordeeld kunnen worden.”

Zitten er nog kinderziektes in de app?
“Vast wel, al doende leert men. De app staat wat betreft gebruik nu nog echt in de kinderschoenen. We willen in de toekomst nog  meer functies toevoegen. Nu kunnen gebruikers met de tests bijvoorbeeld punten verdienen, maar er is nog geen mogelijkheid deze te verzilveren. Het zou toch mooi zijn als een vakman een test bij ons doet, aan zijn of  haar baas kan laten zien en daarmee een erkenning of certificaat krijgt.”

De bouwuitvinder
Naam: Jan Cromwijk
Leeftijd: 41
Werkt bij: ISSO Kennisinstituut voor bouw- en installatietechniek
Grootste voorbeeld: Het leven bestaat uit veel facetten, bij elk facet past een ‘grootste voorbeeld’.
Missie: Kennis van leren inzetten voor succesvol implementeren van innovaties
Motto: Alles is in beweging, vind de beweging die bij je missie past en versterk die.

Jan Cromwijk. Foto: Guido Benschop


Innoveren is pijn leiden. Dag en nacht in de weer? Wat is uw drijfveer?
““Ik ben er niet dag en nacht mee in de weer geweest, maar wel meerdere uren per week. Als onderwijskundige is mijn drijfveer om het leren te vernieuwen. Niets is mooier dan dat. Het zou prachtig zijn als we over een paar jaar het BIM-model aan deze app kunnen koppelen, zodat kennis op basis van BIM in beweging kan komen. Daarmee brengen we kennis echt on the job. Als dat lukt, dan hoop ik weer in deze rubriek terecht te komen.”

Bestaat de de BUILD UP Skills advisor-app over tien jaar nog steeds?
“Niet in de huidige vorm, verwacht ik. Tenzij we dan nog steeds apps gebruiken natuurlijk. Het is dan uiteraard uitgevoerd in de dan actuele technieken. De verwachting is dat de meeste verduurzaming in de gebouwde omgeving gaat plaatsvinden tussen 2022 en 2035, dus over tien jaar moeten we zeker nog actief zijn.”

Heeft het consortium nog andere uitvindingen in petto?
“We willen graag de app uitbreiden. Er zijn nog zoveel gave functies en inhoud die we kunnen toevoegen, zoals het met elkaar leren en inhoud rond thema’s als circulariteit en digitalisering. Want dit zijn krachtige versnellers voor verduurzaming in de gebouwde omgeving.

Wat is uw advies aan beginnend uitvinders?
“Als je gaat innoveren zorg er dan voor dat je drie jaar voordat je impact wilt maken begint. Het kost echt wel drie jaar pionieren om succesvol te zijn.

Reageer op dit artikel