nieuws

‘Girlsday nu extra belangrijk door personeelstekort in de bouw’

bouwbreed Premium 1581

‘Girlsday nu extra belangrijk door personeelstekort in de bouw’

Meisjes interesseren voor de bouwsector is vanwege de krapte op de markt belangrijker dan ooit. Daarom doet Bouwend Nederland dit jaar voor het eerst mee aan Girlsday, een jaarlijks evenement om meisjes uit het basis- en voortgezet onderwijs kennis maken met bouw en techniek.

Jongeren interesseren voor bouw en techniek is in de huidige markt enorme uitdaging. Vooral meisjes kiezen nog steeds te weinig voor een technische opleiding, blijkt uit cijfers van het VHTO, landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek. De cijfers nemen wel licht toe (zie onderaan), maar nog veel te weinig, vindt het expertisecentrum. Daarom organiseert VHTO voor de negende jaar op rij Girlsday om meisjes te overtuigen dat een baan in de bouw of techniek leuk kan zijn.

Al ruim 11.000 deelnemers

Over het hele land worden er op die dag, dat dit jaar op 12 april plaatsvindt, activiteiten georganiseerd bij bèta, technische en ICT-bedrijven. Elk jaar doen er steeds meer meisjes mee. In 2010 schreven 2000 meisjes zich in en dit jaar worden er ruim 11.000 meisjes verwacht.

Extra bijzonder

Het evenement is voor de bouwsector dit jaar extra bijzonder, omdat Bouwend Nederland voor verbonden is aan het evenement. Door de flinke personeelstekorten in de branche probeert Bouwend Nederland er van alles aan te doen jongeren te interesseren voor de bouw. Dit doen ze onder andere via de nieuwe campagne ‘Je gaat het maken in de bouw’. “Girlsday past perfect in dat doel. Want vrouwen kunnen enorm veel toevoegen aan de bouwsector”, laat Kathelijne Koster, communicatie-adviseur van Bouwend Nederland weten.

Kick-off bij BAM

Bij een van de leden van Bouwend Nederland, BAM, vindt dit jaar de kick-off plaats. Op de bouwplaats Rotterdamsebaan in Den Haag gaan meisjes een school ontwerpen met de nieuwste BIM-technologie. Ook zien ze hoe de de HoloLens, een ‘mixed reality’-bril waardoor de echte wereld gecombineerd wordt met virtuele informatie, in de bouw wordt gebruikt voor digitale werkinstructies. Ze leren over technologische innovaties in de bouw, zoals zelfhelend beton, duurzame energiewegen en de inzet van drones.

Meisjes leren van alles op de Girlsday, ook werken met een mixed reality-bril.

Meer dan alleen werken op de bouwplaats

Het is de bedoeling dat meisjes op Girlsday in aanraking komen met ‘andere kanten van de bouw’, legt Mila van Egmond, organisator van het evenement uit. “Op jonge leeftijd hebben meisjes alleen een beeld dat de bouw bestaat uit hard werken op de bouwplaats. Maar er gaat een heel proces aan vooraf. Daar willen we ze kennis mee laten maken.”

Morgen vindt Girlsday 2018 plaats. Vanaf 9.50 uur ’s ochtends is het evenement via een livestream te volgen. Interesse? Klik hier.


Langzame toename meisjes in bouwopleidingen

Het aantal meisjes dat kiest voor een opleiding in de bouw en techniek neemt langzaam toe, blijkt uit cijfers van het VHTO. Zo was in 2012 van de 3995 instromers op mbo-opleidingen in het domein bouw en infra, 3 procent meisjes. In 2016 is dit gestegen naar 5 procent (van de 3477 instromers in dat jaar). Bij bouwkunde-opleidingen (hbo) was van de 1695 instromers in 2012 25 procent vrouw, in 2016 was 33 procent vrouw (van de 1414 instromers).


Cobouw maakte al eerder artikelen over de positie van vrouwen in de bouw. Ook maakten we een Top 50 topvrouwen in de bouw.  Meer verhalen over dit thema:

Bianca Seekles: ‘Vrouwen gaan de bouw niet veranderen’
Is de jacht op de bouwvrouw eindelijk geopend?
‘Bouw is ontzettende monocultuur, meer diversiteit noodzakelijk’
Struikelend op zoek naar vrouwen in de bouw
Angela van Rijn is nummer 1 topvrouw in de bouw
Kersverse TBI-topvrouw is mannenwereld gewend

 

 

Reageer op dit artikel