nieuws

Polakgebouw eindelijk bollenplaatproof

bouwbreed 1582

Polakgebouw eindelijk bollenplaatproof

Het Polakgebouw van de Erasmus Universiteit in Rotterdam gaat na Pasen weer open. De zwakke voegen van de bollenplaatvloeren zijn versterkt met stalen strips en ankers.

Daarmee is voor een andere aanpak gekozen dan voor twee andere panden die eerder werden versterkt: Het Noma-gebouw in Amsterdam en het Voorzetgebouw in Utrecht.  Groot verschil is dat die gebouwen nog niet waren opgeleverd, maar net tegen de oplevering aanzaten. De aannemers konden daar dwars door de vloer boren om prefabdeel en het stortbeton met draadeinden aan elkaar te verankeren.

Dat was bij het Polakgebouw niet gewenst, want dan had ook de complete gietvloer vernieuwd moeten worden. HaskoningDHV ontwikkelde een methode met stalen strips die met spreidbouten van Hilti worden vastgezet in de onderschil van de vloer. De strips nemen de complete werking van de koppelstaven over en zijn tegen brand beschermd met een opschuimende coating.

Versterkte breedplaatvloer Polakgebouw

Het universiteitsgebouw was het eerste pand dat gesloten werd nadat bureau Hageman en TNO dit najaar naar buiten kwamen met de resultaten van hun onderzoek naar de instorting in Eindhoven. Het vormde het begin van een lange reeks sluitingen van gebouwen. Van Rossum verzorgde destijds het constructief ontwerp van het Polakgebouw. De Universiteit schakelde HaskoningDHV, als onafhankelijke partij in voor het onderzoek en het oplossen van de breedplaatvloerproblematiek.  Zo’n 20%  van de voegen van het pand is nu versterkt. Mocht de norm van schuifspanning van 0,4 N/mm2 uit het stappenplan van Hageman verder worden aangescherpt, dan moet een deel van de andere voegen opnieuw worden onderzocht en wellicht aangepakt. “Maar met de kennis van nu is het Polakgebouw veilig”, aldus constructeur Jan Font Freide van HaskoningDHV.

Donderdag in Cobouw een uitgebreid interview met Font Freide en projectleider Mark van Nierop van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Reageer op dit artikel