nieuws

Negen gebouwen in de race om Beste Gebouw van het Jaar

bouwbreed Premium 1393

Negen gebouwen in de race om Beste Gebouw van het Jaar
Bouw en techniek, infra, circulair paviljoen, ABN-AMRO, Mahlerplein, TEDx, september 2017, Amsterdam Circl paviljoen

Welk gebouw volgt Station Breda op als Beste Gebouw van het Jaar? Negen projecten strijden om de prijs die de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) uitreikt aan het gebouw met de meeste meerwaarde voor opdrachtgevers en samenleving.

De jury, onder voorzitterschap van Louise Vet (directeur van het Nederlandse Instituut voor Ecologie van de Koninklijke Academie van Wetenschappen, NIOO-KNAW), kon dit jaar kiezen uit 110 inzendingen. Volgens de branchevereniging een bescheiden aantal, als je ziet hoeveel bouwkranen er momenteel aan het werk zijn. Het effect van de economische crisis is nog steeds goed zichtbaar in de ‘oogst’ van gebouwen die meedingen naar de prijs. Een bouwproject duurt immers gemiddeld zeven jaar voordat deze gerealiseerd is.

Circl maakt kans op prijs

De gebouwen die kans maken op de prijs zijn onder meer Concertzaal Musis Sacrum in Arnhem, het bezoekerspaviljoen Park Vijversburg in Tytjerk en Circl op de Zuidas (zie onderaan de volledige lijst). Ze zijn geselecteerd in verschillende categorieën. Duurzaamheid is een thema dat in veel van de genomineerde gebouwen terugkeert. Zo is de Sportcampus Zuiderpark met zijn groene dak vol zonnepanelen ontworpen als energieleverend gebouw.

Ingetogenheid staat centraal

Daarnaast staan ambacht, vakmanschap en ingetogenheid centraal in de projecten. Veel gebouwen gaan volgens de jury ‘op in hun omgeving’. Zo gaat het bezoekerspaviljoen op landgoed Vijversburg met zijn volledig glazen gevels min of meer op in de omringende natuur.

Uitreiking in Bijlmerbajes

De uitreiking van de vakjuryprijs, de publieksprijs en de categoriewinnaars is op 18 mei in de voormalige Bijlmerbajes in Amsterdam, waar binnenkort wordt gestart met de bouw van een energieneutrale stadswijk. Vanaf vandaag kan op de publieksprijs worden gestemd.

 


De genomineerde gebouwen

Identiteit & Icoonwaarde
-Bezoekerspaviljoen Park Vijversburg (Tytjerk)
Architectenbureau: Studio Maks en Junya Ishigami
Opdrachtgever: Stichting Op Toutenburg

-Musis Sacrum (Arnhem)
Architectenbureau: Van Dongen – Koschuch achitects & planners
Opdrachtgever: Gemeente Arnhem

-Stadsarchief Delft (Den Hoorn)
Architectenbureaus: Office Winhov en Gottlieb Paludan Architects
Opdrachtgever: Gemeente Delft

Leefbaarheid & Sociale Cohesie
-Space-S (Eindhoven)
Architectenbureau: Inbo
Opdrachtgever: Woonbedrijf Eindhoven

-Multifunctioneel Centrum Doelum (Renkum)
Architectenbureaus: NOAHH en Studio Nuy van Noort
Opdrachtgever: Gemeente Renkum

-Sportcampus Zuiderpark (Den Haag)
Architectenbureau: FaulknerBrowns Architects
Opdrachtgevers: Gemeente Den Haag, De Haagse Hogeschool, ROC Mondriaan

Stimulerende Omgevingen
Het Gelders Huis (Arnhem)
Architect: Team V Architectuur
Opdrachtgever: VolkerWessels

-Circl (Amsterdam)
Architectenbureau: De Architecten Cie
Opdrachtgever: ABN Amro

Particuliere Woonbeleving
Superlofts Blok Y (Utrecht)
Architectenbureau: Marc Koehler Architects
Opdrachtgevers: Samenwerking St. Blok Y, Bewonersgroep, MKA, VinkBouw

Reageer op dit artikel