nieuws

‘Circulair bouwen vertraagt de boel’

bouwbreed 2246

‘Circulair bouwen vertraagt de boel’
Marnix Norder, voorzitter Aedes

Biologisch voedsel, zijn vrouw is ontzettend circulair, hij is daar de dupe van, lacht Marnix Norder in gesprek met Cobouw. De voorzitter van corporatiekoepel Aedes tempert echter het enthousiasme dat dreigt te ontstaan voor circulair bouwen. “Dan kun je net zo goed direct de boormachines neerleggen.”

Circulaire denkers staan te popelen om van oude corporatiewoningen nieuwe bouwmaterialen te maken. De potentie is groot, halen jaarlijks ongeveer tienduizend exemplaren neer. Maar hoe kijkt corporatiekoepel Aedes er tegenaan? Een interview met voorzitter Marnix Norder,

Zuinig zijn op grondstoffen. Hergebruik. Demontabel bouwen. Is dat wat, zo’n circulaire economie?
“Zeker. Het is ook belangrijk. Maar ik vind dat we wel een stap per keer moeten doen. Niet alles tegelijk. Ik weet dat een aantal corporaties bezig is met circulair bouwen. Eigen Haard in Amsterdam, corporatie Woonbedrijf in Eindhoven experimenteert met ‘The Natural step’, waarbij ze in vier stappen bekijken hoe dat wat ze bouwen zich verhoudt met de omgeving, hergebruik, materiaal en sloop. Andere corporaties bouwen toekomstbestendig. Dat is allemaal goed, maar ik zie het niet op korte termijn mainstream worden. Een ander vraagstuk, co2-neutraal in 2050, vereist al genoeg energie en tijd. In mijn beleving kun je niet alle denkbare maatschappelijke opgaven in één keer beetpakken. Dan gebeurt er niets.”

U noemt een circulaire economie belangrijk, maar geeft in dezelfde zin aan dat we niet te hard van stapel moeten lopen. Hoe zit dat?
“Circulair bouwen is belangrijk omdat de resourcebronnen die we in de wereld hebben beperkt zijn. Nu al zie je bouwmaterialen duurder worden. Als je circulair denkt en doet, voorkom je dat je de aarde uitput en zet je in op goedkoper bouwen, omdat je in feite zelf je grondstoffen aanlevert. En inderdaad, er is potentie.”

Maar…
“Ik ga absoluut niet het statement maken dat corporaties meer met circulair bouwen moeten doen. Daar is het veel te vroeg voor. We moeten eerst een ander maatschappelijk probleem oplossen (energieneutraal in 2050, red). Dat gaat om het verduurzamen van tienduizenden woningen per jaar. Ook dat gaat niet vanzelf en deels ben je dan gewoon overgeleverd aan synthetische isolatiematerialen die niet op voorhand voldoen aan circulaire  principes.”

Maak je het probleem niet alleen maar groter dan? Kun je niet beter twee vliegen in één klap slaan?
“Nee. Dan kunnen we net zo goed de boormachines even neerleggen, en eerst een paar jaar studeren. Een circulaire economie moet ontstaan en laten we daar vooral mee experimenteren, als kraamkamer voor de toekomst.”

U benadrukt de laatste tijd vaker dat de energiebesparingsopgave voor corporaties onbetaalbaar is. Is dit ook een signaal naar het Rijk?
“Zeker. Maar we moeten nogmaals oppassen dat we niet ambitie op ambitie stapelen.”

Corporaties hebben toch ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid?
“Jawel, maar de beste manier om het bouwtempo te vertragen is door steeds nieuwe invalshoeken aan de opgave toe te voegen. Dus twee vliegen in één klap is volstrekt naïef. Veel sloopmaterialen worden ook al hergebruikt. Steen, koper. Niet volledig circulair misschien, maar…”

Dus geen circulaire afspraken met corporaties?
“Nee, het tegenovergestelde daarvan. Ik wil daar geen afspraken over maken. De Parijsakkoorden zijn amper twee jaar geleden ondertekend.”

Die verduurzamingsslag bezorgt u al genoeg hoofdpijn?
“Ja. Het financiële kader van corporaties wordt alleen maar slechter.”

Daar heb we toch een klimaatminister voor?
“Daar praat ik ook mee. Ook met Diederik Samsom die de tafel van de gebouwde omgeving voorzit. Hij is vooral belangrijk. Natuurlijk heb ik hem al gesproken over onze zorgen en wensen.”

Wat heeft u precies tegen hem gezegd?
“Daar ga ik nu niets over zeggen. Wat geld erbij? Dat is geen nieuws. Binnenkort komen we met nieuwe cijfers. Niet zozeer om de druk op te voeren bij het kabinet, maar om te laten zien hoe corporaties ervoor staan.”

Terug naar dat circulaire bouwen. Geen pleitbezorger dus?
“Er aan proeven, voelen, experimenteren, zoeken dat is prima. Of ik zelf een beetje circulair ben? Mijn vrouw wel, daar ben ik af en toe de dupe van, haha. Nee, ik doe dat met plezier. We scheiden alles, plastic, papier, batterijen en ik probeer geregeld geen vlees te eten. En alle producten thuis zijn biologisch. We gooien nauwelijks spullen weg, maar bieden ze voor een mooi prijsje aan op Marktplaats. Als iemand er maar iets mee doet.”

En u rijdt in een Tesla?
“Nee, dat kan ik niet betalen joh.”

Heeft u een circulaire spijkerbroek?
“Nee ook niet, het moet wel leuk blijven”.

Heeft u ruzie thuis na dit interview?
“Nee, mijn vrouw kan er wel om lachen, denk ik.”


Praktijkdag Cobouw Circulair

Cobouw organiseert op donderdag 22 maart een praktijkdag circulair bouwen. Marijn van Zelst van Brabant Wonen en Karin Schrederhof van Woonbron vertellen daar over hun eerste ervaringen met circulair bouwen. U kunt daar nog bij aanwezig zijn, als u snel bent. Aanmelden kan hier.


Meer verhalen over circulair bouwen

Draisma Dijkstra: Circulair zit in ons dna

Interview met Ingrid Zeegers over de Friese ambities

Verhagen: saldering zonnepanelen moet blijven

De Friese fetisj voor circulair

Interview met Rob van Gijzel: beton is circulair

Interview met Thomas Rau: bouwers denken maar aan één ding

Blog: Natuurinclusief bouwen  

De hoogste houten toren staat in Veldhoven

 

 

 

 

Reageer op dit artikel