nieuws

Heijmans-ceo Ton Hillen: ‘Er is een positieve vibe in het bedrijf.’

bouwbreed Premium 4665

Heijmans-ceo Ton Hillen: ‘Er is een positieve vibe in het bedrijf.’
Heijmans-ceo Ton Hillen: er is een positieve vibe in het bedrijf

Heijmans is volgens bestuursvoorzitter Ton Hillen “op koers”. Het zelfvertrouwen en de strijdlust is terug, De Brabantse bouwer stapte uit twee grote tenders. “Wij willen gewoon netjes betaald worden.”

Na een heftig jaar haalt Heijmans opgelucht adem. Het recordverlies van 110 miljoen euro van 2016 is omgebogen naar een winst van 20 miljoen. “Er is heel veel gebeurd, maar we zijn erin geslaagd Heijmans terug op koers te brengen”, zegt Heijmans-bestuursvoorzitter Ton Hillen. Hij waakt echter voor te veel zelfvertrouwen. “We moeten met de voeten in de schoenen blijven. Bescheiden blijven.”

De Heijmans-baas zit vrijdagmiddag op zijn praatstoel in een zaaltje in The Student Hotel in Amsterdam. De persconferentie begint zo’n beetje gelijk aan de Olympische titelstrijd 1.000 meter-schaatsen voor mannen. Hillen zou de tv wel willen aan laten om te kijken of Kjeld Nuis gaat winnen, geeft hij vooraf aan. Maar er is geen tv, dus dan maar gewoon beginnen. “We horen het wel of Nuis wint.”

Ton Hillen probeert zijn euforie eronder te houden. Er zijn immers nog genoeg zaken waar hij zich druk om maakt, zal deze middag blijken. Dingen die Heijmans beter moet doen, maar ook dingen die in de bouw fout gaan. Met sommige van die dingen is hij “klaar mee”, zal hij zeggen.

Vertrouwen bij Heijmans-personeel is terug: ‘We maken mooie projecten.’

Maar Heijmans is dus terug. Hillen: “Dat is te merken aan de vibe die in het bedrijf ontstaat. Als je zoveel jaren verlies hebt gedraaid en nu winst, zie je dat mensen het vertrouwen krijgen van yes we can, we kunnen het echt, we maken mooie projecten. Dat genereert een hele positieve energie in het bedrijf.“

Een mooie ontwikkeling, vindt Hillen. “Je ziet ook dat collega’s elkaar durven aan te spreken als dingen even minder goed zijn. En dat was in de jaren daarvoor toch minder.” Hillen is van de openheid. “Hoe eerder ik het weet, hoe beter ik kan sturen.”

De probleemprojecten zijn afgewikkeld, afgerond, dan wel “onder controle”, is de boodschap. De infratak presteert na rampjaren weer positief met een brutoresultaat van 16 miljoen euro. Vorig jaar werd nog 73 miljoen euro verlies genoteerd.

Hillen neemt de probleemprojecten een voor een door. De Westfrisiaweg/N23 is “in control” en wordt dit jaar afgebouwd. De Drachtsterweg in Leeuwarden is in gebruik genomen. “Er zijn wel opleverpunten. Dat moet 1 april 2018 afgerond zijn. Dat loopt.”

Heijmans-baas niet trots op teruggeven RIVM-project

Van het RIVM-project werd afscheid genomen. “In relatie tot de culturen van bedrijven was het beter dat één van de partijen het zou realiseren. Dat heeft tot gevolg gehad dat we een verliesvoorziening hebben moeten nemen van 3,5 miljoen.” Hillen is “niet trots” op het uit handen geven van het project, zegt hij. “Maar ik denk wel dat het past bij de derisking van de onderneming om deze stap te nemen.” Strukton vervolgt het project in zijn eentje. “Er was een gebrek aan chemie“, zei Strukton-eigenaar Gerard Sanderink onlangs tegen Cobouw.

Bij de Wilhelminasluis is Heijmans in afwachting van een definitief vonnis van de Raad van Arbitrage voor de Bouw. Met de provincie Noord-Holland worden gesprekken gevoerd over de verdeling van de kosten. Heijmans verwacht in het derde kwartaal pas uitsluitsel en start bouw. De arbitrage kan leiden tot een verlies van maximaal 10 miljoen euro of een positief resultaat van 10 miljoen euro, schatten de Brabanders.

Om de risico’s in de toekomst vroegtijdig te beteugelen, heeft Heijmans afgelopen jaar een risico-afdeling opgezet. Grote, risicovolle projecten worden door groep van zeven personen (projectspecialisten, financieringsdeskundigen en juristen) vanaf het begin van de tenderfase in de gaten gehouden. “Het helpt als je een team hebt die vol in een tender zit, om dan een team ernaast te hebben die op een onafhankelijk manier naar het project kijkt”, zegt financieel directeur Hans Janssen, die per november 2017 is aangetreden.

Hans Janssen (cfo, links) en Ton Hillen van Heijmans tijdens de persconferentie.

Hans Janssen (cfo, links) en Ton Hillen van Heijmans tijdens de persconferentie.

Liever in het begin 1 à 2 ton kwijt, dan later vele miljoenen verlies

Bovenaan het to do-lijstje van Heijmans staan twee punten, gaat Hillen verder. Een: de winstgevendheid moet beter. Een nettomarge van 1,4 procent is te mager. Twee: de “voorspelbaarheid” van de resultaten van grote infraprojecten moet beter. “Zowel de plussen als de minnen”. De bouwer heeft geen zin meer in grote verrassingen.

Het eerste actiepunt kan verzorgd worden door alleen projecten aan te nemen waar redelijk tot goed op verdiend kan worden. Maar dan moet Heijmans wel “doen wat we kunnen en niet wat we zouden moeten kunnen”. Dat betekent vaak nee zeggen tegen opdrachten. Leuk project, maar jammer dan. Dat is de nieuwe cultuur bij Heijmans.

“We zijn steeds selectiever en ik zie dat alle andere partijen dat ook doen. Soms kan dat betekenen dat er geen partijen overblijven. Dat is het gevaar”, waarschuwt Hillen. Opdrachtgevers hebben het nakijken.

Ook bij grote projecten. “We zijn uit twee grote tenders gestapt.” Welke wil hij niet zeggen. “Maar bij een van die projecten zaten zesduizend clashes in het ontwerp!” Natuurlijk is het zuur als je  tenderteam al een eind op streek is. “Maar liever in het begin 1 à 2 ton kwijt, dan later vele miljoenen verlies.”

Heijmans-ceo eens met BAM-baas Van Wingerden: tenderkosten zijn te hoog

Hillen is het eens met Rob van Wingerden, de BAM-ceo die eerder deze week zei dat een opdrachtgever bij het tenderen voor grote opdrachten eerder moet “trechteren” en een winnaar uit moet kiezen, om te voorkomen dat alle bouwers op kosten worden gejaagd. “Zeker bij grote infraprojecten lopen de kosten voor het tenderen veel te hoog op”, meent Hillen.

Er is nog een reden waarom opdrachtgevers de laatste tijd steeds vaker achter het net vissen als ze een aannemer zoeken, legt Hillen de vinger op de zere plek. “We willen netjes betaald worden tegen beheersbare risico’s. Als het werk is met meer risico, willen we er beter voor gehonoreerd worden.”

Dat houdt volgens hem in dat opdrachtgevers rekening moeten houden met de stijgende bouwkosten. Opdrachtgevers verliezen dat volgens hem soms uit het oog. “Iedereen moet daar aan wennen. Je ziet te vaak dat een tender niet loopt.”

De Parade in Den Bosch is daar een voorbeeld van. En deze week nog: Museum Arnhem. “De uitvragen en de budgetten stroomlijnen niet met elkaar. Adviseurs hebben die budgetten een, twee soms drie jaar geleden opgesteld, waarna de budgetten worden aangevraagd. De bouwkosten zijn ondertussen gestegen. Op het moment dat de aannemer geselecteerd wordt, past dat niet meer.”

Wie het verschil tussen de budgetten en de bouwkosten moet betalen? “Ik in ieder geval niet.” Fel: “Laat ik het maar plat zeggen: Ik ben klaar met het subsidiëren van dat soort dingen. Wij hebben onze lessen geleerd en wij willen gewoon netjes betaald worden voor de kennis en de kunde die we leveren en de diensten die we uitvoeren.”

Heijmans heeft bovendien zelf ook met die stijgende bouwkosten en de verminderde beschikbaarheid van onderaannemers en toeleveranciers te maken. “Op moment dat de beschikbaarheid achteruit gaat, gaat dat ook druk geven op de prijzen.”

Heijmans verkocht duurdere huizen

Heijmans heeft bij de eigen ontwikkeling van woningen overigens nog geen enkele reden om nee te zeggen. Het bedrijf verkocht 2.192 woningen, 12 procent meer dan in 2016. De gemiddelde verkoopprijs (vrij op naam, exclusief btw) van de woningen steeg van 243.000 euro (2016) naar 299.000 euro.

De woningconcepten van Heijmans waren goed voor 550 verkochte eenheden; dit jaar wordt zelfs een afzet van duizend verwacht. De Heijmans One doet het ondertussen ook goed: het verplaatsbare eenpersoonshuis ging sinds 2016 135 keer van de hand. Het huisje is vooral in trek bij corporaties. De marges op conceptwoningen zijn volgens Heijmans gunstig, vanwege de lagere faalkosten.

Heijmans kondigde aan verder aan de slag te gaan met gasloos bouwen, want dat is volgens Hillen “niet meer weg te denken”. En het bedrijf wil “echt veel meer gebouwen gaan maken die niet eens energieneutraal, maar energiegenererend zijn”. Modulaire bouw staat ook op het wensenlijstje.

Een project van Heijmans voor corporatie Stadgenoot in Amsterdam.

Een project van Heijmans voor corporatie Stadgenoot in Amsterdam.

Heijmans werkt “low profile” door aan innovaties

De basis voor het innovatieve bedrijf dat Hillens voorganger Bert van der Els had neergezet, staat nog steeds, verzekert de huidige ceo. “De agenda van Bert – daarmee kan ik doorstappen.” Smart Heijmans leeft nog. “Dat zit ook in de Heijmans One; de glowing lines dat is wat minder.”

Hillen vertelt dat er bij Heijmans doorgewerkt wordt aan innovaties. Bewust “low profile”. Hij wil nog niet zeggen in welke hoek we de vernieuwing moeten zoeken. Maar wat hem betreft wordt het een open source ontwikkeling. “Zie het als een verlengde van Spark”, de innovatiecampus van Heijmans in Rosmalen. “Bij een van die innovaties is al een andere aannemer aangehaakt”, wil Hillen nog wel kwijt.

Hillen ziet dat hij steeds meer tijd krijgt voor dit soort vernieuwing. Dat was begin vorig jaar anders. “Ik moest het bedrijf op orde brengen.”

Heijmans en Hillen willen vooral vooruit kijken. Gezocht wordt nog naar een nieuwe HR-directeur. Daar is de tijd nu rijp voor, nu Heijmans na jaren van afslanken weer kan denken aan personeelsgroei. Hillen: “We willen werk maken van talentontwikkeling en mensen stimuleren om in de bouw actief te zijn.” Want ja, het imago in de bouw is niet om over naar huis te schrijven. “Wie in de bouw heeft bijvoorbeeld bedacht om om half acht te beginnen? Kan iemand mij dat uitleggen? De jeugd van vandaag wil dat misschien niet.” Die wil meer invloed op zijn werktijd.

De persconferentie sluit. Hillen heeft de uitslag van het schaatsen doorgekregen.

“Nuis heeft gewonnen!”


Heijmans heeft geen Bubbledeck-problemen

Heijmans heeft geen gebouwen die getroffen zijn door de “Bubbledeck-kwestie”. Heijmans heeft wel gebouwen met bollenvloeren. “We hebben heel veel onderzoek gedaan. Bij een aantal gebouwen is nader onderzoek gedaan. In de praktijk: we hebben bij twee gebouwen proefbelastingen uitgevoerd.” Dat wil zeggen: bakken water op de vloer. Onder de vloer stempels met twee centimeter tussen de stempels en de vloer. De vloeren bleken sterk genoeg, extra maatregelen waren niet nodig.

155 mensen ontslagen

Heijmans heeft in 2017 155 mensen ontslagen. De reorganisatie vond plaats bij infra, utiliteitsbouw en de holding. Eind 2017 had het bedrijf 4.442 fte op de loonlijst.

 

Reageer op dit artikel