nieuws

Brandgevaarlijk schoolpand Rotterdam zeker nog een jaar dicht

bouwbreed 1033

Brandgevaarlijk schoolpand Rotterdam zeker nog een jaar dicht

Het gebouw dat Hogeschool Rotterdam drie weken terug sloot omdat de gevel niet brandveilig is, blijft nog zeker een jaar dicht. Simpelweg vervangen van de gevelpanelen volstaat niet. Er is een ingrijpender renovatie nodig. Het bestuur van de onderwijsinstelling sluit zelfs sloop niet uit.  

Het pand aan de Kralingse Zoom 91 werd half januari gesloten nadat gebleken was dat de hpl-gevelplaten niet brandveilig genoeg zijn. In plaats van brandklasse B uit het Bouwbesluit kwamen ze bij brandtests niet verder dan klasse D. Dat brengt het gevaar met zich mee dat een brand langs de buitengevel zich verspreidt over meerdere compartimenten, net als bij de dramatische brand in de Londense Grenfell-toren in juni vorig jaar.

Kozijnen zijn ook rot

In de binnenstraat van het het 30 jaar oude onderwijscomplex zijn dezelfde trespa platen toegepast. Maar die ruimte is gesprinklerd, zodat een ontluikende brand daar snel in de kiem wordt gesmoord. Het is dus vooral de buitengevel die de beheerders zorgen baart. Temeer omdat de kozijnen ook rot zijn en er andere bouwfysische gebreken zijn geconstateerd. Groot onderhoud stond gepland voor over vijf jaar, maar zal volgens de woordvoerder naar voren moeten worden getrokken. Het college van bestuur neemt volgens de woordvoerder nu de tijd om te kijken of nieuwbouw niet realistischer is.

De sluiting van het Rotterdamse gebouw in januari leidde tot vragen in de Tweede Kamer hoeveel panden er in Nederland nog meer met brandgevaarlijke gevels zijn uitgerust. Die vragen zijn inmiddels door minister Kajsa Ollongren beantwoord in een brief.  Dat tijdens de bouw andere panelen worden aangebracht dan in de vergunningsaanvraag stonden, zoals bij Grenfell lijkt te zijn gebeurd, is in Nederland volgens Ollongren ook niet uitgesloten. Maar aanwijzingen dat dat structureel en op grote schaal is gebeurd heeft zij niet. Ingenieurbureau DGMR is op vijf projecten gestuit waarbij twijfels bestaan over de brandveiligheid van de gevel. Dat zijn stuk voor stuk utiliteitsbouwprojecten, want in de woningbouw is in Nederland nou eenmaal een sterke voorkeur voor bakstenen facades.

Ollongren heeft haar hoop gevestigd op de nieuwe wet bouwkwaliteit, waarbij behalve bij de bouwaanvraag ook bij oplevering een onafhankelijke beoordeling van een project plaatsvindt. Voor een verbod op de toepassing van de aluminium composiet panelen zoals die bij de Londense woontoren zijn toegepast ziet de minister geen aanleiding. De regels zijn wat haar betreft duidelijk. Als het officiële onderzoek naar de toedracht van de brand in Londen daar aanleiding toe geeft kan dat volgens Ollongren altijd nog.

Reageer op dit artikel