nieuws

Ook Hogeschool Saxion wil aannemer aansprakelijk stellen voor breedplaatvloer

bouwbreed Premium 2742

Ook Hogeschool Saxion wil aannemer aansprakelijk stellen voor breedplaatvloer

Hogeschool Saxion gaat hoogstwaarschijnlijk ook de bouwer aansprakelijk stellen voor de breedplaatvloerproblemen waar de school mee kampt. Eerder stelde Hogeschool Windesheim aannemer Trebbe aansprakelijk.

“Op dit moment zijn we nog niet bezig met het juridisch gedeelte, we willen eerst een oplossing vinden voor de verdachte vloeren”, zegt Hans Wichers Schreur, directeur van Bureau Vastgoed Saxion. “Daarna gaan we beslissen wie we aansprakelijk gaan stellen. We werken natuurlijk met publiek geld, we moeten de kosten ergens kunnen verhalen.” Toch acht Schreur de kans groot dat de aannemer, bouwcombinatie bouwcombinatie Haafkes en Plegt Vos, aansprakelijk wordt gesteld voor de gevaarlijke vloer in het Enschedese lesgebouw Hofstede Crull. “Het gebouw is namelijk nog maar twee jaar oud en de verantwoordelijkheid komt dan al snel bij de bouwer te liggen. We hebben de aannemer hiervan al op de hoogte gesteld.”

Meeste opdrachtgevers weten nog niet wie ze aansprakelijk stellen

Andere eigenaren van gebouwen met verdachte vloeren zijn ook nog druk bezig met het vinden van een veilige oplossing. De meeste zijn, net als bij Hogeschool Saxion, nog niet bij het juridische gedeelte beland. Daarom kunnen ze nog geen antwoord geven op de vraag wie ze aansprakelijk gaan stellen.

Wel laat woordvoerder Erna Bosschart van woningbouwvereniging Omnivera GWZ weten aannemer Van Houwelingen in gebreke te hebben gesteld. “Dit hebben we puur als voorzorgsmaatregel gedaan. Maar dit betekent niet dat we denken dat de bouwer iets fout heeft gedaan. Dit gebouw is gewoon conform het Bouwbesluit gebouwd. Dat de vloerconstructie gevaarlijk blijkt te zijn, daar kan Van Houwelingen niets aan doen.”

Omnivera neemt nog geen maatregelen voor onveilige vloeren

Omnivera GWZ gaat voorlopig nog geen maatregelen nemen om de vloerconstructie in het kantoorpand aan de Rijnstraat in Hardixveld-Giessendam te herstellen. De woningbouwvereniging wacht eerst de uitkomst van het landelijke onderzoek van TNO en Hageman af. “Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft bureau Hageman en TNO gevraagd om maatregelen te definiëren waarmee panden weer veilig kunnen worden verklaard. Tot die landelijke richtlijn er is leiden alle maatregelen die worden genomen om gevaarlijke panden weer veilig te krijgen tot het predikaat oranje. Dit stempel geeft aan dat er nog steeds een veiligheidsrisico is. Een extra proefbelasting uitvoeren is behoorlijk kostbaar en we gaan dat niet doen, zonder dat we zeker weten dat dit nodig is”, legt Bosschart uit.

Gemeente Amsterdam heeft de reparatie voor het dakterras van Het 4de Gymnasium die gepland stond in de kerstvakantie, ook uitgesteld. Net als Omnivera wil de gemeente wachten totdat landelijke richtlijnen zijn opgesteld. “Dan pas kunnen we het gebouw zorgvuldig repareren. Tussentijdse ingrepen zijn niet nodig, we hebben namelijk al eerder een tijdelijke maatregel genomen door de belasting van het terras af te verminderen en de toegang tot het terras te af te sluiten”, verklaart een woordvoerder.

Gemeente Veenendaal, Erasmus Universiteit en Saxion werken wel aan oplossingen

Andere opdrachtgevers van gebouwen met gevaarlijke vloerconstructies zijn wel bezig met het zoeken naar oplossingen. Zo is gemeente Veenendaal in november al gestart met de voorbereidingen voor herstel van de vloeren in cultuurcentrum Het Spectrum. Inmiddels zijn de constructieve berekeningen voor de oplossingen gereed en worden op basis hiervan op dit moment tekeningen gemaakt, laat een woordvoerder weten. “Nadat de tekeningen klaar zijn en er een keuze is gemaakt voor de definitieve oplossing, zullen er met de aannemer afspraken worden gemaakt over de uitvoering van de werkzaamheden”, legt een woordvoerder uit.

Ook Hogeschool Saxion gaat al snel beginnen met het herstel van de vloer. De Hogeschool wil niet wachten, omdat de kosten van de sluiting van het lesgebouw al flink oplopen. “We hebben ons pand simpelweg gewoon nodig. Op dit moment huren we een ander pand, dat kost veel geld. Uit het onderzoek van TNO en Hageman kan alleen maar voortkomen dat er minder maatregelen genomen hoeven te worden. Als blijkt dat dat ons toch veel geld scheelt, kunnen we altijd nog afwijken van onze beslissing”, stelt Schreur.

Veiligheid, comfort en betaalbaarheid belangrijkste overwegingen

Schreur verwacht binnen vier weken een oplossing te hebben gevonden voor herstel van de vloeren. Er liggen nu drie opties die nog nader onderzocht worden. Samen met de aannemer en de constructeur wordt uiteindelijk een van de maatregelen gekozen. “Er spelen verschillende belangen die we allemaal in acht moeten nemen. Zo moet het natuurlijk een veilige oplossing zijn, maar moet het ook nog de nodige comfort kunnen blijven bieden. Ook is de betaalbaarheid van groot belang”, legt Schreur uit. Ook Erasmus Universiteit Rotterdam heeft al een oplossing gevonden. De universiteit start maandag 15 januari met herstel van de vloer in het Polak-gebouw.


Gebouwen die nog dicht zijn:

Polakgebouw, Erasmus Universiteit Rotterdam
– Kantoorpand Omnivera GWZ, Hardixveld-Giessendam
Cultuurcentrum Spectrum, Veenendaal
– Hofstede Crull van Hogeschool Saxion, Enschede
Gebouw X, Hogeschool Windesheim Zwolle

Reageer op dit artikel