nieuws

CDA-senator blikt terug op haar nacht van Wiegel: ‘Bouwwet was anders weggestemd’

bouwbreed Premium 1922

CDA-senator blikt terug op haar nacht van Wiegel: ‘Bouwwet was anders weggestemd’

Een spannende middag. Een dag waarop de minister dacht dat het allemaal wel los zou lopen met die wet die het leven van bouwers drastisch zou veranderen. Zo ver kwam het nooit. CDA-senator Greetje de Vries ging ervoor liggen. Ondanks alle kritiek die haar dat opleverde, is ze daar een half jaar later nog altijd niet rouwig om. “De wet kreeg gewoon een onvoldoende. En PvdA’er Albert de Vries leeft in een droomwereld.”

Hoe een gammele bouwwet vlak voor oplevering bezweek: de Nacht van Greetje de Vries. Het was één van de meest memorabele bouwgebeurtenissen in 2017.

Vrijwel niemand zag op die zomerse dag aankomen dat de zogeheten wet kwaliteitsborging voor het bouwen in de Eerste Kamer zou stranden. En toch gebeurde het. CDA-senator Greetje de Vries trapte de rem vol in.

Minister Plasterk kon niet anders dan de wet aanhouden. Het leidde tot flinke commotie bij iedereen die zijn ‘geld’ op de regels van private kwaliteitsborging hadden gezet. Ruim een half jaar later, blikt De Vries er opvallend nuchter op terug.

Het is niet makkelijk om de 62-jarige zus van bouwer Harry Leggedoor aan de telefoon te krijgen. Tegenwoordig is ze namelijk ook waarnemend burgemeester in de gemeente Zuidhorn, in Groningen. Tot begin januari 2019 zit haar agenda “barstensvol”.

Een half jaar na de ‘val van een beladen bouwwet’ is Greetje de Vries een “gelukkig” mens. Zuidhorn past goed bij haar. “Van doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. En al denk je verschillend; iedereen gaat hier met respect voor elkaar om.”

Dat was een half jaar geleden wel even anders. Nadat de toenmalige minister Plasterk met zijn staart tussen de benen het politieke speelveld had verlaten, kreeg De Vries vanuit verschillende hoeken mailtjes die niet allemaal even vriendelijk waren.

Grimmige reacties

“Dat had ik nog nooit meegemaakt. Toen werd wel duidelijk wie er welk belang had. Veel mensen waren niet blij. Er zaten ook enkele grimmige reacties tussen.”

Het is de macht van Bouwend Nederland. Het CDA is Bouwend Nederland. Zo analyseerden verschillende omstaanders de historische gebeurtenis.

“Onzin”, stelt De Vries daartegenover. “Maxime Verhagen en Elco Brinkman hebben nul komma nul keer tegen mij gezegd dat ik voor deze wet moest gaan liggen. Al wist ik natuurlijk ook dat Bouwend Nederland op een aantal punten kritisch was. Net zoals vele andere partijen overigens.”

Met hulp van een kraanmachinist hijst minister Blok een bouwdoek omhoog als officiële opening van de Dag van de Bouw. Bouwend Nederland-voorzitter Elco Brinkman (links) en De Raad-directeur Paul Brandjes kijken toe.

Zij is de zus van bouwer Harry Leggedoor. Je weet wel, algemeen directeur van Geveke. Ook dat werd in de strijd gegooid. Ongehoord, vindt de vrouw in kwestie.

“Dat vind ik iets onder de gordel. Als ik mijn broer zie, zie ik hem vooral bij mijn ouders, die beiden in de tachtig zijn. Over één ding hebben we het nooit: werk. Het gaat over onze kinderen en kleinkinderen.”

Vaker heeft ze teruggedacht aan die memorabele dag. “Vooral vanwege de impact die het had op alle mensen die zich op die wetgeving hadden ingesteld of voorbereid hadden op het feit dat ze kwaliteitsborger zouden worden of wat dan ook. Maar ik ben ook een mens. Als je ergens op rekent en het gaat niet gebeuren, omdat iemand je dat door de neus boort, dan slaap je daar wel een nachtje slecht van. Dat snap ik ook. Maar ik deed dit niet uit eigen belang. Conflicterende functies meng ik nooit.”

Dubieuze dinsdag

Ook de middag zelf was dubieus, erkent De Vries. Plasterk begon voortvarend aan het debat. Toen hij het plots mis zag gaan, deed hij nog een poging de wet te redden.

Tijdens een ingelaste pauze probeerde hij De Vries op andere gedachten te krijgen: “Wat kan ik doen om je standpunt te veranderen? Niets reageerde, ik. Aanhouden. Opnieuw beginnen. Of met een novelle komen misschien. Ik wou dat het anders kon, zei Plasterk. Dat kon dus niet.”

En dus besloot Plasterk het wetsvoorstel niet in stemming te brengen. “En anders? Dan was de wet absoluut weggestemd. Dat weet ik zeker.”

Spijt van haar opstelling heeft ze nooit gehad. “Wat er voorlag was gewoon niet goed genoeg. Amendementen hebben die om zeep geholpen. Hiermee doorgaan had tot allerlei conflicten geleid en rechters die oordelen: dit deugt niet.”

‘PvdA’er De Vries leefde in een droomwereld’

Vooral de amendementen van PvdA’er Albert de Vries staan haaks op de bedoelingen van het oorspronkelijke wetsvoorstel, legt naamgenoot Greetje de Vries nog eens uit.

“Hij leefde te veel in een droomwereld. Zo van: zie ons even flink zijn. Maar de meeste aangenomen voorstellen van hem, werken in werkelijkheid heel anders. Als bouwer zeggen tijdens een project: we stoppen ermee, omdat we het niet eens zijn met de tussentijdse keuze van de architect van de opdrachtgever, is niet realistisch. Ook het idee dat je als bouwer tijdens een aanbesteding veranderingen zou kunnen aanbrengen klopt niet. Dat kan volgens het huidige recht helemaal niet. En op die aannames waren de amendementen wel gebaseerd.”

PvdA’er Albert de Vries omringd door Kamerleden en Plasterk

Helemaal alleen stond ze er niet voor. Juristen en bouwadvocaten, deelden de zorg van de CDA’er. En toch zag niemand dit scenario aankomen.

“Of ik verwacht had dat het zo zou aflopen? Lastig, moeilijke vraag, maar mensen denken wel vaker dat een wet wel eventjes door de Eerste Kamer komt, als dat in de Tweede Kamer ook al lukte. De senaat kijkt echter heel anders naar wetgeving. Die toetst wetten op de uitvoerbaarheid en rechtmatigheid ervan. Als senator neem je geen politiek standpunt, maar een objectief standpunt. In dit geval kreeg de wet een onvoldoende.”

Ambtenaren in Den Haag bekijken nu hoe het wetsvoorstel gered kan worden. De Vries kijkt kritisch mee. “Het doel van de wet, een betere bescherming van de consument, onderschrijf ik van harte. Maar ik hoop wel dat het ministerie nog eens goed kijkt naar de consequenties van de amendementen.”

Een gezond nieuwjaar

Komt die wet er op een dag toch? Slaagt de nieuwe minister Ollongren er wel in om de wet tot een goed eind te brengen? Voorlopig is dat koffiedikkijken. Van De Vries zijn ze in Den Haag voorlopig nog niet af. “Ik stop pas in de zomer van 2019.” En ze besluit met een nieuwjaarsboodschap voor de bouw.

“Ik wens iedereen iets dat niet te koop is en onbetaalbaar: Ik hoop dat u de komende feestdagen kunt doorbrengen met de mensen die u lief zijn en dat u gelukkig en gezond het nieuwe jaar in mag gaan.”

 

Reageer op dit artikel