nieuws

Minister: ‘vliegveld op eiland in zee onrealistisch’

bouwbreed 2157

Minister: ‘vliegveld op eiland in zee onrealistisch’
Cora van Nieuwenhuizen

Een vliegveld op een eiland voor de kust van Zuid-Holland is onrealistisch. Zo reageert minister Cora van Nieuwenhuizen op schriftelijke vragen van 50PLUS.

Zuid-Holland onderzoekt op aandringen van D66 en 50Plus in regio of een vliegveld op een eiland voor de kust haalbaar is. Minister van Nieuwenhuizen voelt daar weinig voor, blijkt uit haar reactie op Kamervragen.

“De mogelijkheid van een luchthaven op zee is reeds verkend. Eind jaren ’90 en begin deze eeuw is gedegen onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van een luchthaven in zee. De onderzoeken wijzen uit dat sprake is van een onbalans tussen de omvang van de benodigde investeringen en de omvang van de verwachte baten van een luchthaven in zee.”

Tientallen miljarden

Een vliegveld op een eiland kost volgens haar enkele tientallen miljarden euro’s. “Een luchthaven in zee ligt bovendien verder verwijderd van de plek waar gebruikers aankomen, waardoor een robuuste landzijdige ontsluiting noodzakelijk is. Aantakking van zo’n ontsluiting heeft grote inpassingsconsequenties voor het netwerk en de ruimtelijke structuur van de Randstad.”

Van Nieuwenhuizen ziet ook grote gevaren voor de vliegveiligheid. “Een luchthaven in zee werd daarom niet als realistisch alternatief voor verdere groei van de luchtvaart gezien. Er is op dit moment geen reden om daar anders tegenaan te kijken.”

Reageer op dit artikel