Honderden heiers en machinisten nodig

Honderden heiers en machinisten nodig

Een tekort aan heiers en machinisten kan de groei van de funderingsmarkt doen stokken. Een groot deel van de funderingsbedrijven ziet personeelstekort als de grootste bedreiging.

Ruim 80 procent van de bedrijven verwacht knelpunten bij het aantrekken van heiers en machinisten,  blijkt uit onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw.

In de funderingsmarkt gaat dit jaar 590 miljoen euro rond. Tot en met 2020 groeit de markt met 4 à 5 procent per jaar. 85 procent van de funderingsbedrijven verwacht een toename van de omzet.

Funderingsbranche 30 procent gekrompen in crisis

De funderingsbranche is net als de hele bouw geraakt door de crisis. Tussen 2011 en 2016 nam het aantal funderingsbedrijven af van 75 naar 52 bedrijven, een afname van 30 procent. Het personeelsbestand met bouwplaatspersoneel kromp met 20 procent.

In 2016 werkten er zo’n 1.700 mensen bij funderingsbedrijven, waarvan 175 zzp’ers. 63 procent hiervan is bouwplaatspersoneel. In 2018 moeten er 215 werknemers bij om de verwachte productie waar te kunnen maken. In 2022 verwachten de bedrijven 2.050 mensen werkgelegenheid te kunnen bieden.

Levertijd heipalen drie maanden

Het personeelstekort leidt nu al tot vertraging op bouwprojecten. De levertijd van heipalen kunnen oplopen tot drie maanden, bleek deze week uit onderzoek van Cobouw. De vraag naar heipalen is een stuk groter dan de productie aan kan. De vertraging geldt vooral voor prefabheipalen, aldus Jaap Estié, directeur van de ondernemersorganisatie voor funderingswerken NVAF. Bij staalpalen waren altijd al levertijden tussen de twee weken tot twee maanden.