nieuws

Cobouw Café Rotterdam: “Opdrachtgevers peuren nog steeds overal geld uit”

bouwbreed Premium 3125

Cobouw Café Rotterdam: “Opdrachtgevers peuren nog steeds overal geld uit”

De hoogste toren van Nederland, 50.000 nieuwe woningen, misschien wel een paar extra bruggen over de Maas en verduurzaming, veel verduurzaming. Rotterdam bruist van de bouwactiviteiten en dat bruisen houdt voorlopig nog wel even aan. Maar de procedures duren lang, de bouw vergrijst en bouwers houden nog te weinig over aan al die bouwprojecten. Dat bleek donderdagavond tijdens het Cobouw Café in Rotterdam.

Gezellig was het zeker in het propvolle Café Rotterdam. Naast serieuze gesprekken over de bouwopgave, circulariteit en de zoektocht naar personeel, werden er Rotterdamse liedjes ten gehore gebracht, ontmoetten oude bekenden elkaar en ging de avond zo af en toe ook nog over voetbal.

Om op tijd te komen, moesten de gasten en de bezoekers nog wel wat logistieke obstakels overwinnen.

Guus de Groot en Hamit Karakus in gesprek met Cobouw-verslaggever Thomas van Belzen (Foto Suzanne van de Kerk)

Ook Bernard Wientjes, de man achter de Bouwagenda, was later door het drukke verkeer in de stad. Het was dan ook geen wonder dat de bereikbaarheid van de architectonische hoofdstad van Nederland ook nog ter sprake kwam. “Extra bruggen over de Maas? Graag”, knikten een ieder tegenover de plek waar de hoogste toren van Nederland komt.

Misschien kan Bert Wijbenga, corporatiedirecteur van Woonbron in dat opzicht nog iets betekenen voor de stad. Zijn partner, Cora van Nieuwenhuizen mag zich sinds kort namelijk minister van Infrastructuur en Waterstaat noemen.

Toch stond deze avond vooral in het teken van de enorme woningbouw- en verduurzamingsopgave van Rotterdam. Tot 2040 moeten er 50.000 woningen bij. De grote vraag is, hoe gaat de stad dit (op een duurzame manier) aanpakken?

Niet de makkelijkste opgave in Rotterdam

Over een ding waren de gasten aan tafel (Bert Wijbenga, bestuursvoorzitter van Woonbron, gemeenteambtenaar Ronald Prins, voormalig wethouder Hamit Karakus, Guus de Groot, directeur van Omme & de Groot en Diederik Dam van Dam & Partners Architecten) het wel eens; de opgave is groot.

Wijbenga benadrukte dat er pas 14.000 woningen in de planning staan. Met andere woorden: die 50.000 woningen zijn geen vanzelfsprekendheid.

“Dat moet je in een gebied realiseren waar je met beperkte financiële middelen te maken hebt, maar wat ruimtelijk ook niet makkelijk is. We moeten de hoogte in, we moeten inpassen, verbreden en verdichten, dus het is niet het makkelijkste werk”, stelde Wijbenga aan tafel.

Geld uit peuren

“Onmogelijk”, meent architect Diederik Dam. “Alle goede bedoelingen ten spijt, er is een grote misvatting over hoe goed het gaat in de bouw. Het gaat veel beter dan in de crisis, maar bijna iedere grote stad produceert nog te weinig woningen. Nog los van het feit of je de goede (duurzame) woningen realiseert.”

Bernard Wientjes in gesprek met Cobouwverslaggever Joost Zwaga

Bouwer Guus de Groot is het met hem eens. “Het gaat beter in de bouw, we hebben weer werk, maar we verdienen er veel te weinig aan. Woningbouwverenigingen zitten gebonden aan budgetten, gemeentes, met name in Rotterdam, proberen overal zoveel mogelijk geld uit te peuren, waardoor er helemaal geen ruimte is voor innovaties en energiezuinig bouwen. Als we op deze manier door blijven gaan, dan komen die 50.000 woningen er nooit.”

Geen woorden, maar vertrouwen

Toch is er ook vertrouwen in de stad. En in de bouwopgave. Maak tempo en met die 50.000 woningen gaat het ook wel lukken, denkt zelfs de kritische Wijbenga. “Ik wil het niet voortdurend over al die obstakels hebben. Ik ben optimistisch dat Rotterdam in staat is 50.000 woningen toe te voegen en dat tegelijkertijd zodanig te doen, dat wij er ook sterker van worden.”

Ook Ronald Prins van de gemeente Rotterdam ziet een mooie toekomst voor de havenstad. “Van de brug hier, naar de brug naar Katendrecht, zie je dat de stad zich verder ontwikkelt. We zijn op dit moment bezig met de Rijnhaven, dit wordt een prachtig woongebied. We investeren veel in groen en in voorzieningen. Ik denk dat je hier over tien jaar met veel plezier woont.”

Michel Baars en Rob Tummers

Wel wees Prins op het gapende gat dat er zit tussen alle ambities en de financiële middelen. Wil je de metropoolregio Rotterdam Den Haag energieneutraal krijgen dan zijn er volgens hem 500 windmolens extra nodig. En dan heeft hij het nog niet eens over de verduurzaming van de Rotterdamse haven. En ook zijn collega die over mobiliteit in de stad gaat, komt niet uit met de middelen die daar beschikbaar voor zijn.

Duurzame opgave en Rotterdamse gezelligheid

Naast deze vijf sprekers, zaten in de tweede ronde van het programma Michiel Baars van New Horizon, Eric Verwey van Verwey Vastgoed, René Rustenhoven van deurenfabrikant ASSA ABLOY Entrance Systems en Rob Tummers, directeur markt en klant van Dura Vermeer aan tafel. Zij gingen meer in op de duurzame opgave waar de bouwwereld voor staat. Frank Knotter, opleidingsdirecteur van Rijnmond Bouw, kwam tussen de gesprekken door nog langs en hield een pleidooi voor het terugbrengen van de ambachtsschool.

Reageer op dit artikel