nieuws

Bij HSB weten ze wat ze aan elkaar hebben

bouwbreed 2600

Bij HSB weten ze wat ze aan elkaar hebben
Haarlem, 21 april 2017. BOUW WOONTORENS. In Haarlem op de Briandlaan in Schalkwijk wordt gebouwd aan de 1e van 2 nieuwe woontorens. De eerste is al op hoogte en van de 2e staat de basis er al. Via een speciaal proces worden de bekistingen gemaakt op een ronde vorm en daar dan gestort op de hoogte. Per etage wordt er 6 dagen aan gewerkt. Het gaat dus zeer snel. Op enkele van de foto's is het hoekstuk te zien in de vorm van een taartpunt die er voorzorg dat het laatste stuk van de betonbekistingen aan elkaar kunnen worden gemaakt.Foto's Martin Mooij in opdracht van Cobouw Michiel Maas Onderwerpen oktober 2017

Het best presterende grote bouwbedrijf van Nederland komt uit Volendam. Hoe kan het ook anders? Nergens in Nederland lopen zoveel bouwvaklieden rond als in de gemeente Edam-Volendam.

Waar was HSB geweest zonder Hein Schilder (1908-1987), de naamgever van HSB? De timmerman bouwde huizen, scholen en kerken, om te bidden, te wonen en te werken. En hij zat tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet. Hein Schilder kreeg in de oorlog een  pistool op zijn hoofd van een Duitser toen hij als lid van de ondergrondse betrapt leek te worden. Hij bad en beloofde de lieve Heer ter plekke dat hij elke dag naar de kerk zou gaan als hij het zou overleven.

Die ervaring tekende Schilders’ leven en werk, vertelde een van zijn werknemers, Crelis Veerman, alias Blubber, tegen Cobouw toen hij 50 jaar bij HSB werkte in 2013. Had je een tijdje geen werk, dan werd je uitgeleend. Een enkeling werkte zelfs vijftien jaar bij een aannemer uit het dorp, terwijl Schilder zijn loon doorbetaalde. Zag het ernaar uit dat er geen werk meer voor je zou komen, dan werd er een nieuwe baas voor je gezocht. De bouwkoning van het katholieke  vissersdorp kreeg voor zijn verdiensten een koninklijke en pauselijke onderscheiding.

André Vos en Peter Maalman.

De huidige eigenaren, André Vos (algemeen directeur),  Peter Maalman (commercieel directeur) en Nico Klouwer  (financieel directeur), eren Hein Schilder met een bronzen afbeelding bij de ingang van het kantoor in Volendam. Vos en Maalman hebben sinds 2008 de leiding. Vos heeft een Giesbers-achtergrond, Maalman werkte bij AM. Als ze geweten hadden dat direct na de overname de crisis zou uitbarsten, hadden ze het bedrijf niet overgenomen, biechtten ze midden in de crisis op.

Vos: “Niet dat het slecht met ons gaat, maar we hadden wel andere verwachtingen.” Inmiddels zullen ze geen spijt meer hebben. De omzet steeg vorig jaar met 15 procent naar 139 miljoen euro. Door een nettowinst van 8,3 miljoen euro haalt het bedrijf een nettomarge van 6 procent (2015: 4,7 procent). Dat kunnen weinig bouwbedrijven in de Cobouw50 zeggen.

Niet in de innovatie-kopgroep

Het geld wordt vooral verdiend met projectontwikkeling en woningbouw. Geen onaantrekkelijke takken van sport tegenwoordig. Maar de onderaannemingstak met metselaars is door de schaarste aan vaklieden ook ontzettend lucratief. Nul-op-de-meterwoningen of circulair bouwen? Nog even niet. De HSB’ers zitten niet in de innovatiekopgroep. Ze zijn eerder een van de early adopters of early majority.

Tijdens de crisisjaren toonde HSB zich een fanatieke koper van failliete bedrijven. Drie jaar geleden kocht het Variant Bouw uit Alphen aan den Rijn, gevolgd door de overnames van Kakes en J.M. Deurwaarder. Naast extra werk, haalde het bedrijf ook nieuwe opdrachtgevers binnen. Met de overnames wist HSB de omzetval die tijdens de crisis was ontstaan te beperken. De bouwproductie daalde in 2012 van 96 miljoen euro naar 88 miljoen.

Verantwoordelijkheden liggen bij HSB laag in de organisatie

De Volendammers staan zich erop voor dat ze een platte  organisatie hebben, waarbij de verantwoordelijkheden laag in de organisatie liggen. Ook werken ze hoofdzakelijk met vaste partners. “Dan is het appeltje eitje: we weten precies wat we aan elkaar hebben. Logistiek kun je er het maximale uit halen”, legde Vos in 2013 uit. Woningbouw is volgens hem  namelijk “puur logistiek”. “De trein komt op gang, daarna is het zaak dat de trein op snelheid blijft. Dat doe je door een scherpe financiële bewaking, een goede inkoop en het maken van goede werkschema’s. Buiten kunnen ze dan tempo maken.”

Gewoon nuchter bekijken, klinkt het vaak in de directiekamer. De kosten worden verder laag gehouden door het gebruik van eigen materieel en een eigen autopark met garage. HSB heeft eigen kranen en eigen machinisten. Vos: “Als ze geen werk hebben, gaan ze meetimmeren in plaats van naar de zon  staren.” Wat ook meehelpt is dat HSB geen zware rugzak met rentelasten meetorst vanwege grondposities. Alle posities werden in 1999 aan Bouwfonds overgedaan. Grond koopt HSB pas als het zeker is dat er gebouwd gaat worden.

Groot deel van het personeel komt uit Volendam

Het eigen personeel koestert HSB nog steeds. Een groot deel komt uit Volendam. Onder de middag wordt door sommigen thuis een warme prak gegeten. De anderen lopen de Dijk op voor een visje. Vos en Maalman geloven in vaste contracten. Dat is beter voor de betrokkenheid en de kwaliteit. De metselaars die uit het faillissement van Deurwaarder naar Volendam kwamen,  kregen daarom vast werk. Maalman, in 2015: “Als je een zzp’er laat metselen kiept hij om vier uur zijn kuip om en gaat hij naar huis. Een vaste betrokken medewerker maakt zijn kuip eerst leeg of zijn muurtje af, en gaat om kwart over vier naar huis. Scheelt de volgende dag gewoon een uur werk.”

Reageer op dit artikel