nieuws

Winy Maas: “Er kunnen makkelijk honderd hoge woontorens bij in Den Haag”

bouwbreed 5059

Winy Maas: “Er kunnen makkelijk honderd hoge woontorens bij in Den Haag”

Tot 2040 wil Den Haag 50.000 woningen bijbouwen. Winy Maas van MVRDV weet wel raad met die bouwopgave. Hij zou het liefst honderd getrapte en weelderig begroeide woontorens rond het Haagse Bos zetten. Die combinatie zou het Central Park van New York naar de kroon steken.   

Maas sprak Haagse stadsontwikkelaars toe tijdens een congres voor Ruimte voor de stad. Dat is het programma waarin de Hofstad op een wat lossere manier werkt aan haar ruimtelijke toekomst. Niet meer vastgeklonken in structuurvisies of andere lijvige documenten maar nadrukkelijk samen met bewoners en andere partijen. De bedoeling is pilotprojecten te starten en dingen eerst kleinschalig in de wijken uit te proberen voordat ze tot beleid worden gepromoveerd. Verduurzamen, verdichten en vergroenen is het motto bij het programma.

Knabbelen aan basisvorm van hoogbouw

Dat motto is op het lijf geschreven van architect Winy Maas, die er nog altijd van baalt dat zijn plan voor het Koningin Julianaplein, pal voor Station Centraal vorig jaar door de gemeente jaar werd afgeschoten. Hij zag het als een uitgelezen kans om een poort naar de stad te maken en het enige kopstation van Nederland eindelijk te voorzien van een passende entreehal.  Door te knabbelen aan de strakke rechthoekige basisvorm van zijn poort en her en der ook weer wat volume toe te voegen zou het gebouw het mogelijk maken om verbindingen te leggen tussen verschillende verdiepingen en zelfs tussen torens. “Op de balkons en terrassen die zo ontstaan  is volop ruimte voor groen.  Je kunt er op barbecueën en je kunt een biertje doorgeven aan je buurman op het balkon schuin boven je.”

Dat is sowieso de aanpak van hoogbouw waarin Maas het meeste ziet: knabbel iets aan de basisvorm van de rechthoekige hoogbouwtoren. Trek delen uit elkaar en creëer uitstulpingen, terrassen en balkons. In een studie met studenten van de TU Delft waar hij deeltijd hoogleraar is, verkende hij zo’n beetje alle denkbare variaties. “Parametrisch ontwerpen maakt dat al die fascinerende wolkenkrabbers ook allemaal te realiseren zijn”, hield hij zijn gehoor voor.  “Ik wil ze allemaal wel. Ze zijn veel mooier dan die imaginaire construties van Escher, waar Den Haag zo trots op is sinds de opening van dat drukbezochte museum op het Lange Voorhout.”

Park hoog in de lucht

De opdracht voor het koningin Julianaplein mag dan aan ze voorbij zijn gegaan,  MVRDV en Maas bouwen wel iets in die geest op de Grotiusplaats in Den Haag. Daar verrijzen twee torens met vooral bij de kroon veel groene balkons en  zachte gevelmaterialen. Het liefst had Maas de twee torens op grote hoogte met elkaar verbonden, maar dat plan haalde het niet. Dat lukt in Rotterdam wel waar the Sax in aanbouw is op de Wilhelminapier, hoewel de verbinding daar niet bestaat uit een park zoals Maas dat voor Den Haag had getekend.   Aan de Amsterdamse Zuidas bouwt MVRDV samen met OVG wel een heel groen gebouw vol met overgroeide terrassen en balkons.

De 50.000 woningen die Den Haag tot 2040 gaat bouwen passen natuurlijk allemaal in een toren van 18 kilometer lengte, prikkelde Maas zijn toehoorders. “Je zou ook 16 torens van 1100 meter kunnen bouwen, maar dat is nog steeds vrij fors.  128 torens van 147 meter, de hoogte van de hoogste Haagse toren tot nu toe, zouden natuurlijk ook volstaan.  Op artist impressions plaatste de bevlogen architect ze achtereenvolgens bij de stations, langs de invalswegen, voor de kust van Scheveningen, of juist niet in de stad, maar in het Westland. Zelf ziet hij het meest in een hele serie torens rondom het Haagse bos, dat daarmee uitgroeit tot een soort Central Park. “Maar dan veel spannender, door al die groene verbindingen die de moderne, getrapte torens leggen. Onderling, maar ook met de natuur van het Haagse bos.”

Binnenstad tien meter ophogen

Die 50.000 woningen vertegenwoordigen samen zo’n 5 miljoen m2, dat is vergelijkbaar met La Defense in Parijs, het Financial District op Manhattan of vijf keer de Zuidas. Het is ook precies zoveel als de oude binnenstad van Den Haag. Maas: “Als je die tien meter hoger maakt ben je er ook. Dan moet je wel goede verbindingen leggen tussen die lagen. Dat kan weer met terrassen of  gewoon met een trap. Hoe graag mensen zo’n trap oplopen bleek wel toen wij vorig jaar uit steigermateriaal tijdelijk een trap bouwden naar het dak van het Groothandelsgebouw. Mensen stonden in de rij om hem te kunnen beklimmen.”

Voorzichtige Hagenaars kiezen voor Central Park variant

In een spontaan georganiseerde stemming kozen de meeste bezoekers van Ruimte voor de stad voor de Central Parkvariant.  Dat verraste Maas hooglijk. Dat had hij niet verwacht van die doorgaans toch voorzichtige en afwachtende Hagenaars. “Die zijn toch aanzienlijk minder geneigd tot stedenbouwkundige experimenten dan Rotterdam waar ik woon en met mijn bureau gevestigd ben. Als je daar over straat loopt, spreken Rem (Koolhaas) en Ben (Van Berkel) je als het ware toe.”

Als je die hoge torens rond het Haagse bos volhangt met nestkasten en voorziet van gevels, terrassen en balkons vol groen, compenseert dat volgens Maas royaal  de aanwas van steen en de schaduwen die de kolossen op hun omgeving werpen.  “En de New Yorkers zullen verrast afreizen naar Den Haag, om te kijken wat ze daar nu toch geflikt hebben.  Honderd torens tot 2040. Dat zijn er vijf per jaar. Dat is eigenlijk een heel overzichtelijke bouwopgave. “

Reageer op dit artikel