nieuws

Ingenieursbureaus samen ten strijde tegen broze breedplaatvloeren

bouwbreed 2707

Ingenieursbureaus samen ten strijde tegen broze breedplaatvloeren

Boorsma en Nieman-Kettliz slaan de handen ineen voor onderzoek naar de breedplaatvloeren.  Samen hebben de ingenieursbureau’s de benodigde disciplines in huis: het controleren van de berekeningen en het inspecteren en bemonsteren van de voegconstructies.

Volgens Erik Jonker van Ingenieursbureau Boorsma richt de combinatie zich op de net wat kleinere gemeenten en gebouweigenaren. “De gote complexe constructies zijn in de meeste gevallen wel in beeld. De gemeenten, danwel de betrokken constructiebureau’s hebben inmiddels wel alarm geslagen.”

Dat is volgens Jonker duidelijk zichtbaar aan de voorbeelden die sinds twee weken naar buiten komen. Volgens de constructeur komen er Jonker vermoedt dat er daarna een serie kleinere complexen aan bod komt. In parkeergarages onder appartementengebouwen en kantoren zijn regelmatig breed- en bollenplaatvloeren gebruikt om grotere overspanningen te realiseren.  Hetzelfde geldt voor de winkels- en bedrijfsruimten die vaak in de plint van multifunctionele complexen zijn gevestigd. Boorsma en Nieman-Kettlitz kunnen samen die complexen slagvaardig opsporen en onderzoeken.

Ultraone metingen stellen onthechting vast

De inbreng van Boorsma in de samenwerking betreft vooral het controleren van de berekeningen en het toetsen van het constructief ontwerp op de gevreesde details.  Nieman -Kettlitz is vooral sterk in het inspecteren en het vaststellen van betonschades. Het bureau voert onder andere kernboringen uit en  ultrasone inspecties. Daarmee kan onthechting tussen stortbeton en de breedplaat worden vastgesteld, of überhaupt worden vastgesteld dat er zelfverdichtend beton is toegepast. Niemann Ketllitz doet al jaren onderzoek naar de balkon- en galerijproblematiek.

Vaak is het al een hele toer om de producent van de breedplaat te achterhalen

Zeker bij oudere projecten is dat volgens Erik Jonker van Boorsma niet gemakkelijk vast te stellen door alleen de papieren te bestuderen. “Vaak is het al een hele toer om te reconstrueren wie de producent was van de breedplaat. Daarna moet de certificering van het bedrijf gecontroleerd worden om te achterhalen wanneer ze zijn overgestapt op zelfverdichtend beton en of er is opgeruwd of niet. Als dat ook geen uitsluitsel biedt zijn er ultrasone metingen en daarna kernboringen nodig. Over een remedie om de zwakke ploegen te versterken hebben Boorsma en Nieman-Kettliz nog geen concrete ideeën.  Maar Jonker kan zich niet voorstellen dat er één oplossing naar voren zal komen uit de koortsachtige zoektocht die nu plaatsvindt. “Er zullen uiteenlopende versterkingsmaatregelen ontwikkeld worden, en welke wordt toegepast verschilt per project.”

Reageer op dit artikel