nieuws

Oud-topman Rijkswaterstaat Bert Keijts overleden: architect van ‘de markt, tenzij’

bouwbreed Premium 5995

Oud-topman Rijkswaterstaat Bert Keijts overleden: architect van ‘de markt, tenzij’

Bert Keijts, bestuurder van Portaal en oud-directeur-generaal van Rijkswaterstaat, is woensdag op 65-jarige leeftijd overleden. Hij was al enige tijd ziek.

Keijts was in 2002 en 2003 directeur-generaal Water op het ministerie van Verkeer en Waterstaat, waarna hij werd benoemd tot directeur-generaal voor Rijkswaterstaat. Die functie bekleedde hij tot 2010. Afgelopen jaren was hij bestuursvoorzitter van woningcorporatie Portaal. Begin dit jaar trad hij daar terug om gezondheidsredenen.

Zowel asfalt als stenen stapelen

Als een van de weinige bestuurders in de bouw kende de ingenieur zowel de gww-kant als de vastgoedwereld. Op zijn 57-ste maakte hij een verrassende overstap als topman van Rijkswaterstaat naar corporatie Portaal. Na 28 jaar zag hij geen nieuwe uitdagingen meer in de wereld van Rijksambtenaren. “Beleid maken is niet mijn ding. Laat mij maar uitvoeren, liefst in een zakelijke omgeving”, zei hij destijds over zijn overstap.

Bij Portaal heeft hij zich nog ruim zeven jaar bemoeid met de sociale woningbouw en de wereld van het stenen stapelen. Ook daar stortte hij zich op reorganiseren. Portaal moest een corporatie 2.0 worden.

Kritiek kreeg Keijts ook te verduren. Onder meer rond de bouw van de Roertunnel in Swalmen. De tunnels mochten bij oplevering niet open omdat de installaties niet in orde waren. (Foto Beeldbank Rijkswaterstaat)

Keijts was ook de man die Rijkswaterstaat fors afslankte. In de 6,5 jaar tijd dat hij er aan het roer stond, vertrokken ruim 3000 medewerkers. Tegelijk werd de koers naar professioneel opdrachtgeverschap ingezet. Met de introductie van ‘markt, tenzij’, sloeg Rijkswaterstaat de weg naar innovatieve contracten en uitbesteden aan de markt in. De introverte, enigszins arrogante houding maakte plaats voor een luisterend oor en het centraal stellen van de belangen van de automobilist. “Droge voeten en vlotte doorstroming” kwam als nieuw motto.

Keijts gaf Rijkswaterstaat een vlotter imago. Maar kreeg ook te maken met kritiek. Op files en vertraging bij A4 Leiderdorp, de A73-tunnels en hsl-zuid.

Zijn collega’s beschreven bij zijn afscheid zijn manier van leiding geven als “krachtig, luisterend en kwetsbaar, vanuit zelfvertrouwen en eerlijkheid.” In het gebouw Westraven werd na de ingrijpende renovatie van het pand een van de zalen naar hem genoemd.

Zijn opvolger Jan Hendrik Dronkers draaide ‘markt, tenzij’ al snel terug en legde weer de nadruk op ‘samenwerken met de markt’. Keijts vond de introductie van de geïntegreerde contracten nog altijd een gouden greep, waarbij de rollen zijn veranderd en de markt veel meer speelruimte heeft gekregen. “Dat gaat niemand terugdraaien.” Tot op heden werkt Rijkswaterstaat nog standaard met d&c-contracten en is ProRail jaloers op het zorgvuldig opgebouwde imago.

In 2015 interviewde Cobouw-verslaggever Ingrid Koenen Bert Keijts voor haar boek Prijsvechten. Als ode aan een markante persoonlijkheid hier dat interview.


Bert Keijts (1952 -2017)

2010- 2017 : (voorzitter) raad bestuur Portaal

2003 – 2010: directeur-generaal Rijkswaterstaat

2001- 2003:    directeur-generaal Water bij Verkeer en Waterstaat

1999 – 2001: plaatsvervangend directeur-generaal Rijkswaterstaat

1996 – 1999: Ministerie VROM plaatsvangend directeur-generaal Ruimtelijke Ordening

Keijts studeerde Civiele techniek in Delft en werd in 2008 gekozen tot beste overheidsmanager

Reageer op dit artikel