nieuws

CDA en VVD willen namen gebouwen met breedplaatvloer-euvel

bouwbreed 2522

CDA en VVD willen namen gebouwen met breedplaatvloer-euvel

De VVD en het CDA willen de namen weten van de gebouwen die met dezelfde vloerconstructies zijn uitgevoerd als de bij Eindhoven Airport ingestorte parkeergarage.

Ronnes (CDA) en Koerhuis (VVD) hebben Kamervragen gesteld aan minister Plasterk voor Wonen over het ongeval in Eindhoven. Aanleiding zijn de resultaten van de onderzoeken naar het ongeval in Eindhoven van begin deze week.

De twee Kamerleden vragen zich onder meer af hoe de borging van de kwaliteit en de daarbij horende verantwoordelijkheid in de bouw is geregeld. Sterker nog: ze willen een vergelijking van de huidige situatie met de situatie waarin de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen zou gelden. Het wetsvoorstel hiervoor is afgelopen zomer gestrand in de Eerste Kamer.

Plasterk omringd door Kamerleden tijdens een beladen Bouwdebat

De twee Kamerleden willen verder opheldering over de 25 gebouwen die volgens BAM met soortgelijke vloerconstructies zijn uitgerust. “Weet u al welke 25 gebouwen de bouwer bedoelde?”, vragen ze aan de minister. En: “Zijn de gebruikers van die gebouwen al op de hoogte gesteld?”

En de rijksgebouwen?

De toekomstige regeringspartijen vragen zich verder af of Plasterk ook alle rijksgebouwen laat onderzoeken op het breedplaatvloer-euvel.

De VVD en het CDA maken zich ook zorgen over de witte vlek die er tot voor kort was bij zowel constructeurs en toezichthouders bij het toepassen van breedplaatvloeren. “Is de norm niet goed toegepast, of ontbreekt het aan toezicht op de juiste toepassing van die norm?”

Meer verhalen in dit dossier

De oorzaak

Hoe nu verder? 

De eerste reactie van BAM na het ongeval

Een reportage op het vliegveld

Het dossier over de parkeergarage in Eindhoven staat in pdf-vorm hier (voor iedereen te downloaden).

Reageer op dit artikel