nieuws

Schöck zet zwaar in op glasvezelwapening 

bouwbreed 2455

Schöck zet zwaar in op glasvezelwapening 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Niet alleen balkons en galerijen, maar ook gevelsystemen worden vaker bevestigd met een koudebrug-onderbreking met glasvezelwapening. Daarom gaat Schöck samen met Fiberline een nieuwe fabriek neerzetten voor productie van de nieuwe generatie wapeningsstaven.

Schöck verwerkt al zo’n vijftien jaar wapeningsstaven van glasvezelcomposiet in haar producten.  Die leveren  namelijk veel minder warmteverlies op dan koudebrugonderbrekers met roestvaststalen wapeningsstaven. Geleidelijk verschoof het toepassingsgebied van balkons en galerijen naar gevelsystemen. Daar worden inmiddels zulke scherpe eisen gesteld aan de thermische prestaties dat daar niet meer aan kan worden voldaan met een nòg dikker pakket isolatie.

De gewikkelde Combar-staaf die Schöck  begin deze eeuw ontwikkelde samen met de Deense firma Fiberline vond inmiddels ook zijn weg naar heel type ander projecten. Zo werd het  als wapening toegepast bij diverse tunnelprojecten, waaronder de Noordzuidlijn. Zo sterk als de staven zijn in lengterichting zo gemakkelijk laten ze zich loodrecht daarop doorboren of wegfrezen. Telkens als de tunnelboormachines voor de Amsterdamse metro een toekomstig station aanboorden, werkten ze zich eerst door een betonnen wand heen die was gewapend met de combarstaven.

Een derde toepassingsgebied voor de wapeningsstaven van glasvezelcomposiet vormen constructies waar zwerfstromen of elektromagnetische velden uit den boze zijn. Bijvoorbeeld langs het spoor of in de buurt van hoogspanningsinstallaties.

Maar het is volgens directeur Arjan Westra van Schöck Nederland vooral de toegenomen aandacht voor het wegnemen van koudebruggen in gevelsystemen dat het bedrijf zich wil verzekeren van voldoende aanvoer van de staven. Daarom bouwt het nu samen met Fiberline in een jointventure een fabriek in Halle in Duitsland.

Daar verrijst een 3000 vierkante meter grote hal waar Schöck vanaf 2018 combar staven gaat produceren. Schöck heeft een aandeel van 75% in de joint venture; de Denen nemen voor een kwart deel in de onderneming.

 

Reageer op dit artikel