nieuws

Waarde van monumenten in woningmarkt fors toegenomen

bouwbreed 48

Waarde van monumenten in woningmarkt fors toegenomen

De prijzen van monumenten zijn sinds het dieptepunt van de crisis in 2013 met 17 procent gestegen. Ter vergelijking: reguliere woningen stegen in dezelfde periode met 11 procent. De prijs per vierkante meter voor monumenten ligt ruim 50 procent hoger dan ‘normale’ woningen.

Dit blijkt uit onderzoek van het NVM en het Nationaal Restauratiefonds. Belangrijke kanttekening is dat de prijs van verkochte woningen tussen 2008 en 2013 ook harder daalde vergeleken met reguliere koopwoningen, respectievelijk 16 en 13 procent.

Ligging en bijzondere karakter monumenten drijft prijs

Het prijsniveau van monumenten in Nederland ligt gemiddeld 53 procent hoger dan koopwoningen. Dit is met name te danken aan het bijzondere karakter van monumenten en de ligging in het historische centrum van dorpen en steden. De gemiddelde transactieprijs in de eerste drie kwartalen van 2016 was 463.000 euro. Op de reguliere bestaande koopwoningmarkt bedroeg het prijsniveau gemiddeld 234.000 euro.

Reageer op dit artikel