nieuws

Veldlab 3d metaalprinten open

bouwbreed 84

Veldlab 3d metaalprinten open

Op de RDM Campus in Rotterdam zijn inmiddels twee 3d metaalprinters actief.  Havenbedrijf Rotterdam wil daar een impuls geven aan de ontwikkeling van deze techniek.

De twee printers kunnen grote objecten voor de infra en de maritieme industrie produceren en is verwant aan de technologie waarmee Heijmans en MX3D in Amsterdam een voetgangersbrug printen.  Een robotarm uitgerust met een geavanceerd lasapparaat brengt daar druppel voor druppel metaal op. Zo kunnen heel complexe vormen worden gerealiseerd.

Scheepsschroeven

Eén van de Rotterdamse printers bestaat uit een vaste robot op een statief. Die wordt gebruikt om bijvoorbeeld scheepsschroeven te produceren. De andere robot kan schuiven over een rails van acht meter lengte, wat noodzakelijk is om grote buizen of andere objecten te maken.  

Havenbedrijf Rotterdam maakte begin dit jaar bekend een veldlab op te willen starten. In de RDM campus zitten al meerdere bedrijven die zich bezig houden met 3d printen, zoals Studio Rap. Dat maakt dubbelgekromde bekistingsmallen voor betonconstructies. Ook freest de studio met een robot comlexe houtverbindingen. Maar printen met metaal  kwam tot nu toe niet aan bod.  

Brug te ver

De twee printers die nu in de RDM Campust staan, kosten elk ongeveer 1 miljoen euro. Dat is volgens CEO Allard Castelein van het Havenbedrijf voor veel bedrijven een brug te ver. Vandaar dat het Havenbedrijf samen met het ministerie van EZ de technologie een duwtje in de rug geeft. Een reeks bedrijven participeert wel in de onderneming.  

Volgende week gaat het laboratorium open onder de naam Ramlab (Rotterdam Additive Manufacturing Laboratorium). Het havenbedrijf trekt zich terug uit het lab zodra de technologie op eigen benen kan staan. 

 

 

Reageer op dit artikel