nieuws

Orderboek bouwsector daalt licht

bouwbreed Premium 23

Orderboek bouwsector daalt licht
Shutterstock

De orderportefeuille van de bouwsector is licht gedaald. De werkvoorraad in de burgerlijke en utiliteitsbouw daalde het hardst, de grond-, water- en wegenbouw zag de voorraad stijgen.

Dit blijkt uit de conjunctuurmeting van het Economisch Instituut voor de Bouw in de maand juni. Het totale orderboek in juni bedroeg 8,1 maanden, één tiende maand minder dan de maand ervoor.

Burgerlijke en utiliteitsbouw

De orders in de burgerlijke en utiliteitsbouw daalde met drie tiende maand naar 8,9 maanden. De woningbouw zag een grote verandering in het orderboek. De werkvoorraad daalde in juni met vier tiende maand naar 8,9 maanden, waar dit de maand ervoor nog toenam met vijf tiende maand. De utiliteitsbouw heeft eveneens nog voor 8,9 maanden aan werk, een daling van een tiende maand.

GWW

Het totale orderboek van de GWW kende een positieve verandering. Deze is met vier tiende maand toegenomen naar 6,0 maanden. De werkvoorraad in wegenbouw steeg ook met vier tiende maand, tot 5,6 maanden. De grond- en waterbouw had een voorraad van 6,4 maanden, een stijging van drie tiende maand. In mei was dit nog met twee tiende maand afgenomen.

Normale orderpositie

De hoofdaannemingsbedrijven beoordeelden hun orderpositie positief. Zeven op de tien meent een ‘normale orderpositie’ te hebben. Twee op de tien beoordeelt hun orderpositie als ‘groot’. 25 procent ondervindt een stagnatie in onderhanden werk, waarvan een elfde een gebrek aan orders als oorzaak aanwijst.

De personeelsbezetting blijft naar verwachting onveranderd: twee op de drie bedrijven verwacht geen verandering. Er wordt ook geen afname in prijzen verwacht. Een derde verwacht een prijstoename.

Stijgende lijn

Sinds 2013 toont het orderboek van de sector een stijgende lijn. Vergeleken met het begin van dit jaar ligt de werkvoorraad zes tiende maand hoger. Het totale orderboek is voor het eerst sinds februari weer gedaald.

Lichte daling orderportefeuille bouwsector

Reageer op dit artikel