nieuws

Metselbranche wil jongeren trekken

bouwbreed Premium

Metselbranche wil jongeren trekken

Aannemers Vereniging Metselwerken gaat er alles aan doen om meer jongeren in de branche te krijgen. “Het is een fabeltje dat het metselvak gedoemd is een snelle dood te sterven”, zegt AVM-voorzitter Henk Klein Poelhuis.

Het metselvak is niet gedoemd een snelle dood te sterven

De branchevereniging zet de opleiding en de scholing hoog op de agenda. Zo wordt momenteel hard gewerkt aan een opleiding, die het schooljaar 2016/2017 van start moet gaan. Ook start de branchevereniging een Jongerenplatform en een Kenniscentrum Metselwerk. “Dat moet de nieuwe metselopleidingen voorzien van de meest up-to-date kennis en kunde”, zei Klein Poelhuis woensdag ter gelegenheid van het 85-jarig bestaan van AVM.

De branchevereniging denkt al langer na over een samenwerking met de voegers- en dakenbranche. Het is de bedoeling om samen te komen tot nieuwe concepten als antwoord op de “toenemende druk van prefab en verdergaande industrialisatie”. Want die trends zijn “onmiskenbaar en onontkoombaar”, stelt Klein Poelhuis. Dat wil volgens hem echter niet zeggen dat de metselbranche verdwijnt. “Mooi metselwerk is gewoon mooier en niet te vergeten duurzamer dan alles wat ons probeert te vervangen. En dan doel ik niet alleen op het moment van overdracht, maar vooral op een jaar of tien verder in de tijd.”

De metselbranche zal niet verdwijnen, stelt Klein Poelhuis. Al moet de sector wel waakzaam blijven. De metselbranche heeft de afgelopen jaren flinke tegenslag gekend. “Onze bedrijven zijn 60 tot 80 procent van hun medewerkers kwijtgeraakt, onze eigen vermogenspositie is blijkens cijfers van het EIM met gemiddeld 75 procent gekelderd.” Door deze leegloop dreigen er nu tekorten, stelt de voorzitter, met name in de Randstad en in Brabant.

Bijspringen

Dat leidt nu nog niet tot problemen, omdat honderden vaklieden vanuit het hele land “dagelijks naar de Randstad reizen om daar hun collega’s bij te springen”. “Zo worden niet alleen de tekorten gezuiverd, maar ook kostenstijgingen als gevolg van groeiende schaarste voorkomen. Zolang het duurt.” En dus zet de branche in op nieuwe aanwas. “De markt lacht ons al tegemoet. Dus waar wachten we nog op?”

Reageer op dit artikel