nieuws

Granietreparatie op grote hoogte

bouwbreed

Granietreparatie op grote hoogte
Alex J.de Haan

Abseilers van Vandesky uit Den Bosch inspecteren alle gevelpanelen van de 77 meter hoge Avérotoren in het centrum van Leeuwarden. De foto’s worden realtime ingeladen in de driedimensionale computertekeningen van het gebouw, zodat de specialisten vanuit hun discipline kunnen kijken welke reparaties er plaats moeten vinden.

De 2182 granieten panelen zitten tussen de raampartijen en zijn met een conventionele bewassingsinstallatie niet bereikbaar. De platen zijn met pennen aan de zijkant aan elkaar bevestigd en aan de achterkant extra geborgd aan de gevel. Wervelwinden die op hoogte voorkomen en aan de panelen trekken, kunnen door de jaren heen voor beschadigingen zorgen. ‘‘Het blijft een natuurproduct, daarom is het van belang om de panelen regelmatig te inspecteren”, verklaart directeur Roland Verbrugge van ingenieursbureau Krekon. Opdrachtgever Achmea heeft het bureau uit Heeze een ploeg laten samenstellen met specialisten op het gebied van hoge utiliteitsbouw. Hoofdaannemer is Rendon uit Arkel geworden en samen met de onderaannemers Vandesky en Dekker Natuursteen uit Zevenhuizen is een plan van aanpak gemaakt.

Een bijzondere methode, die het overbodig maakt om panelen naar de grond te halen

Met touwtechnieken, Rope Access volgens de wereldwijd toonaangevende Irata-methodiek, fotograferen de abseilers ieder paneel afzonderlijk. De zelf ontwikkelde computerapplicate voor kwaliteitscontrole Syndustry brengt de Avérotoren 360 graden in beeld. De foto’s worden daar bij de driedimensionale dwg-bestanden gevoegd. Elk paneel heeft een eigen kengetal, waar aantekeningen en foto’s bij kunnen worden gevoegd. De opdrachtgever kan de status van het onderhoud visueel volgen. Bovendien kunnen de specialisten bijna live met de abseilers meekijken en beoordelen wat er waar precies moet gebeuren. ‘‘Een bijzondere methode, die het overbodig maakt om panelen naar de grond te halen.”

Twee soorten reparaties kunnen door de abseilers worden uitgevoerd. ‘‘In sommige gevallen is er speling ontstaan tussen de bevestigingsbeugel en de gevel. De grote diepe naden ruwen we met een slijptol op. De rugvulling maken we schoon om vervolgens een kitnaad aan te brengen”, legt managing director Olaf van Bommel van Vandesky uit. Scheuren in het graniet komen minder vaak voor, maar worden ook door de abseilers aangepakt. ‘‘Haaks op het scheurtje maken we twee sleuven. Daar leggen we een kitnaadje in. Ter versteviging komt er een stalen draadeindje in de scheur. Dat kitten we gelijk met het oppervlak van het paneel af, zodat de reparatie onopvallend is.” Bij ernstige beschadigingen is het vervangen van een paneel ook een mogelijkheid, maar daar is bij de Avérotoren geen sprake van.

De abseilers beginnen vanuit veiligheidsoogpunt aan de noordzijde van de toren. De werknemers van Vandesky hangen altijd met duo’s in de touwen. De een voert de werkzaamheden uit met een gereedschapsstuk, dat met een borgingstouw aan het harnas is gezekerd. De tweede abseiler heeft het andere gereedschap in een zak geborgd. Om het risico van vallend materiaal helemaal uit te sluiten wordt bij de hoofdingang aan de zuidzijde nog een steiger met een dak geplaatst.

De werkzaamheden nemen naar verwachting vijf tot zes weken in beslag.

GPTV: Abseilers repareren Avérotoren Leeuwarden

GPTV.

Reageer op dit artikel