nieuws

Bouw ruim aanwezig op Euroskills

bouwbreed

Bouw ruim aanwezig op Euroskills

Onder de 32 Nederlandse vakkampioenen die in Lille zullen strijden om de Europese titel zitten flink wat jongeren met bouwgerelateerde beroepen. De strijd zal zich onder meer afspelen op het gebied van timmeren, metselen, dakdekken, tegelzetten, schilderen, houtbewerken en het installatievak.

Kandidaat metselen is Bert van Heugten uit Lierop. Met de andere leden van het bouwteam heeft hij flink getraind. Die trainingen kosten veel inspanning en om de strijd met frisse energie aan te kunnen, rust hij nu uit, laat hij weten. Dat betekent in zijn geval dat hij terug is op zijn reguliere werkplek bij aannemerij Hartman in Heusden.

De metselaar blijkt tevens een van de paradepaardjes van het project Werkweek, dat in het teken staat van de aanpak van de jeugdwerkloosheid. De jonge Brabander is dat spook duidelijk voor. Dit jaar begon hij als vervolg op zijn metselopleiding met een vergelijkbaar traject in het timmervak.

Wat een kampioenschap zoal teweeg kan brengen, demonstreert de Europees kampioen bouwtimmeren van 2010, Willem Beverloo. Als ROC-leerling werkte hij destijds via opleidingsbedrijf SPBU bij Plegt-Vos in Utrecht. Daar groeide hij door tot uitvoerder en nam hij als taken ook calculatie en werkvoorbereiding op zich. Een tamelijk spectaculair vervolg kwam daarna.

Eigen bouwbedrijf

Beverloo begon twee jaar geleden een eigen bouwbedrijf, dat snel is gegroeid. Gemiddeld werkt hij met dertig mensen aan diverse projecten. “We krijgen mooie, bijzondere werken, zijn enorm druk”, verklaart hij vanaf een bouwplaats in Loosdrecht. Daar krijgt een houtskeletbouwwoning vorm, uiteraard een kolfje naar de hand van deze timmerman. Met glazen gevels en een zinken dak moet het een opvallende verschijning worden.

Ongeveer de helft van de werkdagen houdt hij n over om zijn oorspronkelijke vak, het timmeren, in praktijk te brengen. Organisatie en begeleiding van mensen op de bouwplaats kosten de andere helft van de dag. “Calculatie, werkvoorbereiding en facturering gebeuren in de avonduren. Lange dagen dus, maar dat lijkt hem niet te deren. “Het geeft heel veel voldoening”, licht hij toe. Al schieten er privé weleens zaken bij in, zoals het regelen van het eigen onderdak. “In februari kocht ik een kavel om er mijn eigen huis op te bouwen. Dat is niet opgeschoten. Zelfs de vergunning moet ik nog aanvragen.”

De activiteiten van het bedrijf daarentegen moeten altijd geolied verlopen, maakt hij duidelijk. Soms houdt dat ook in: opdrachten niet aannemen. “Ongeveer 40 procent van de aangeboden opdrachten moet ik afslaan.” Een luxe positie, onderkent hij, waarop menig concurrent jaloers kan zijn.

Niet één keer, verklaart hij, hoefde hij actief naar werk te zoeken. “Toen ik begon, werkte ik voor twee architecten, die kwamen met opdrachten. Nu zijn het twaalf architectenbureaus en het netwerk blijft zich uitbreiden. Het recept? Afspraken netjes nakomen en kwaliteit leveren. Mond-tot-mondreclame doet de rest.”

De medewerkers van het bedrijf, genaamd Willem Beverloo Bouw uit Culemborg, zijn niet in vaste dienst maar werken als zelfstandigen. Een van de vaste samenwerkingspartners, Sylvester Keus, kent de jonge aannemer van de EuroSkills in Lissabon. Keus werd toen kampioen tegelzetten.

Onderwijs

Om de deelname aan de EuroSkills en de WorldSkills overeind te houden nadat Fundeon een paar jaar geleden de begeleiding van de deelnemers wegbezuinigde, namen Bouwend Nederland en een aantal opleiders het stokje over. Ook Willem Beverloo levert deze keer een bijdrage. Hij traint de kandidaten Bouwtimmeren en treedt in Lille op als jurylid.

Het nut van evenementen als de EuroSkills voor de promotie van het vakmanschap is voor Bouwend Nederland evident, verklaart onderwijsvrouw Marieke van der Post van de brancheorganisatie de ondersteuning.

Tegelijkertijd ziet zij verschillende opleidingsbedrijven en ROC’s initiatieven nemen om de afvaardiging van jonge bouwvakkers uit hun midden mogelijk te blijven maken. Post hoopt dat deze aanpak structureel wordt: “Het zou fijn zijn als de deelname aan de wedstrijden een integraal onderdeel wordt van het mbo. Voor verschillende andere beroepen is dat ook gebeurd.”

Bouwend Nederland ondersteunt de deelname van bouwleerlingen financieel en levert daarnaast een promotionele bijdrage. Een belangwekkende boodschap die van de kampioenschappen uitgaat is volgens Van der Post dat jongeren kunnen excelleren in elk vak dat ze graag doen. “Of het nu om topsport gaat of om vakmanschap.”

Reageer op dit artikel