nieuws

Cutterzuiger met grote capaciteit houdt waarde

bouwbreed

Met een cutterzuiger van een miljoen euro realiseren Van der Meulen Woudsend en De Waard Grondverzet uit Zeewolde een nieuwe recreatie- en natuurplas bij Emmeloord. De machine is afgelopen winter in twaalf weken gebouwd. Speciaal voor deze klus, die gecombineerd wordt met de aanleg van bouwwegen voor het windmolenpark van NOP Agrowind even verderop.

De combinatie van beide projecten in de Noordoostpolder was de belangrijkste reden voor de bouw van de nieuwe cutterzuiger Wodan, die eigendom is van ZMW Zandwinning, een besloten vennootschap van beide aannemers. De opdracht voor de aanleg van de Wellerwaardplas bij Emmeloord was al binnen, maar het duurde nog even voordat de aanleg van 8 kilometer wegen aan de aannemerscombinatie werd gegund. De calculaties voor beide projecten waren scherp, omdat De Waard beide projecten graag tegelijk binnen wilde halen. De zandwinning voert het bedrijf met Van der Meulen Woudsend uit, de aanleg van de wegen met Reef Infra uit Oldenzaal.

Met een cutterlader van 14,5 meter kan de nieuwe zuiger de nieuwe Wellerwaardplas royaal aan. Het diepste punt ligt 8 meter onder de waterspiegel, die op zijn beurt 2 meter onder maaiveld komt. De zwemplas is zo’n 6 hectare groot, de natuurplas van 10 hectare loopt er met een brede watergang in over. In november moet het werk klaar zijn.

Een zanddepot van 12 hectare mag nog tot 1 januari 2015 worden gebruikt. Plannen voor permanente bewoning liggen vanwege de crisis voorlopig in de ijskast.

Natuurgebieden

Van de 450.000 kubieke zand, die in h et project wordt gewonnen, gaat 250.000 kubieke meter naar de wegen in het windmolenpark bij Creil. Nog eens 100.000 kubieke meter verzet De Waard naar natuurgebieden bij Genemuiden en Muggenbeet en een project in Sneek. De 100.000 kubieke meter klei in het Wellerwaard-project “raken we wel weer kwijt aan het ophogen van polderkaden in Friesland”, verwacht directeur Bennie van den Berg van De Waard Grondverzet. Een deel van de oevers is ingeplant met riet, terwijl 2000 ton Belgisch stortsteen afslag moet voorkomen. De rest wordt strand. Met andere grote projecten in het vooruitzicht stond de investering in de nieuwe cutterzuiger niet ter discussie. Bewust is ook gekozen voor een zuiger met grote capaciteit. De doorsnee van de pijp is 400 millimeter in plaats van de oorspronkelijke 250 millimeter. Reden is dat grotere cutterzuigers hun waarde op de buitenlandse markt behouden.

Hemelsbreed hoeft het zand voor het windmolenpark maar een paar kilometer verderop te worden gebracht. Desondanks rijden de vrachtwagens een eenrichtingsroute van 40 kilometer. Overlast voor de bewoners wordt daarmee beperkt, terwijl ook schade aan de bermen als gevolg van passerende vrachtwagens wordt voorkomen.

Reageer op dit artikel