nieuws

Wet houdbaarheid overheidsfinanciën heeft positieve keerzijde

bouwbreed

Wet houdbaarheid overheidsfinanciën heeft positieve keerzijde

De Wet houdbaarheid overheidsfinanciën (HOF) kan een tweede kans voor publiek-private samenwerking zijn.

Dat denkt Akro Consult. De met name door lagere overheden fel bekritiseerde wet beperkt de investeringsruimte voor gemeenten en provincies. Volgens die wet moeten zij hun ‘tekorten’ snel wegwerken. Met tekort wordt hierbij niet bedoeld het tekort op de begroting, maar het verschil tussen inkomsten en uitgaven, inclusief investeringen. Maar er is volgens Akro Consult ook een keerzijde. “Als de risico’s grotendeels worden overgedragen aan een private partij, dan telt de investering niet meer mee voor het tekort, maar wordt het als een financieringsactiviteit gezien.”

Reageer op dit artikel