nieuws

Langdurige discussie over naam brug

bouwbreed

Langdurige discussie over naam brug

De nieuwe brug tussen Gouda en Gouderak wordt over enkele maanden in gebruik genomen. Maar de discussie over de naam van de brug duurt inmiddels al veel langer dan de bouw. Hans du Pré van het Stadberaad Gouda-Krimpenerwaard legt uit.

Wat is nou precies het probleem?

“Laat ik bij het begin beginnen. Een paar jaar geleden, bij de start van de bouw, beloofde de toemalige Zuid-Hollandse gedeputeerde Asje van Dijk dat er een prijsvraag zou komen voor de naam van de nieuwe brug.”

En dat werd?

“Die prijsvraag kwam er nooit. Toen ik daar enige tijd later eens navraag naar deed, bleek dat de Goudse straatnamencommissie al een naam heeft bedacht.”

En die naam was?

“Verbindingsasje”

Verbindingsasje? Echt waar?

“Echt waar. Het was een quasi-lollige poging om de naam van Asje van Dijk alvast te verbinden aan de brug.”

Waarom dan niet de Van Dijkbrug?

“Je noemt meestal geen straat of brug naar iemand die nog leeft.”

En niet iedereen was gecharmeerd van die naam?

“Sterker nog, in Gouderak vonden ze de naam kleinerend. Die brug is straks enorm belangrijk voor het dorp, en dit vonden ze niet kunnen. Ik vind het ook helemaal niks, eerlijk gezegd.”

Wat vinden zij dan een mooie naam?

“De gemeenteraad van Ouderkerk, waar Gouderak onderdeel van uitmaakt, heeft besloten dat de brug ‘Gouderaksebrug’ moet heten. En omdat de gemeentegrens dwars over de brug loopt heeft-ie nu dus twee namen. De burgemeester van Ouderkerk heeft Gouda onlangs gevraagd om de brug ook zo te noemen.”

Maar dat doen ze niet?

“Ze hebben het straatnaambord met ‘Verbindingsasje’ al officieel uitgereikt aan Asje van Dijk.”

En nu?

“De burgemeester van Ouderkerk wilde wel een compromis: we noemen de brug ‘Gouderaksebrug’, en de nieuwe randweg waarvoor hij is gebouwd ‘Verbindingsasje’.”

Reageer op dit artikel