nieuws

Sodastraal stript verf van monumentale gevel

bouwbreed

Sodastraal stript verf van monumentale gevel

HHS uit Raamsdonksveer stript in Roosendaal met soda verf van een monumentale gevel. Stralen met soda veroorzaakt in de uitleg van Ruud Rullens van HHS geen schade aan de ondergrond.

De techniek wordt in Nederland voor zover hij weet nog niet veel toegepast. In Roosendaal straalt HHS met soda en zand het portiek schoon van de voormalige kerk van St. Jan de Doper, nu een cultureel centrum. Daar zijn in de loop van de tijd vijf lagen verf op gekomen. “De bovenste lagen laten vrij snel los”, zegt Rullens. “Alleen de onderste laag komt wat langzamer van de ondergrond.

Perslucht geeft de sodakorrels een snelheid tot ruim 950 kilometer per uur. Sodakorrels die met deze hoge snelheid een oppervlak raken, exploderen als het ware. Bij die ‘explosie’ komt zoveel energie vrij dat onder meer verflagen of vervuiling als mos en algen losraken. Een druk van tien bar geeft een sodakorrel voldoende ‘explosiekracht’. “Bij een lagere druk treedt dat effect niet op en krijgt soda dezelfde schurende eigenschappen als andere straalmiddelen”, legt Rullens uit. “De gemiddelde druk voor conventioneel straalwerk ligt rond de 5 bar.”

Reageer op dit artikel