nieuws

Meer kantoor voor hetzelfde geld

bouwbreed Premium

Diep, dieper, diepst

Zeker in de kantorenmarkt is het leed nog niet geleden. Bouwkosten en aanneemsommen blijven dalen.
De spoeling wordt steeds dunner. Vorig jaar gingen de prognoses in de richting van 15 tot 20 procent minder kantoorgebouwen. Reken voor 2011 maar gerust op een afname van 40 procent. Als dat al niet aan de optimistische kant is.
De meeste bedrijven blijven zitten waar ze zitten. Nieuwbouw? Geen sprake van. Liever schikt men in om de huurkosten te kunnen drukken. Eigenaren voeren alleen het hoognodige onderhoud uit.
Natuurlijk is niet de gehele kantorenbouw stilgevallen. Vaak zien we een hogere bouwsom. Deel die door het aantal kubieke meters en de meterprijs blijkt te stijgen. De reden? Wie bouwt heeft tegenwoordig meer oog voor de factor energie en de kwaliteit van de materialen. De nieuwe aanpak moet de prijzen van energie en onderhoud drukken. De kopers krijgen vergeleken met enkele jaren geleden voor hetzelfde geld een veel beter kantoorgebouw. In de calculaties liggen over de hele linie de bouwkosten lager. Vooral het schilderwerk moet goedkoper. Ook wordt minder uitgegeven aan uurlonen en betonproducten.
(NBI)

Reageer op dit artikel