nieuws

Lage btw helpt professionelen

bouwbreed Premium

De verlaging van het btw-tarief voor de arbeid bij renovaties werpt vruchten af

Te verwachten viel dat de aanneemsommen zich iets zouden verhogen. Dat blijkt niet het geval.
Zicht op de donkere wereld van de particuliere opdrachtgevers hebben we natuurlijk niet. Een mistig gebied, wat daar echt omgaat is moeilijk achter te komen.
In de toch al uitgeknepen markt van de nieuwbouw zijn de aanneemsommen toch nog een fractie gedaald. Koopprijzen dalen en de woningen staan langer te koop. Nieuwbouwplannen gaan de diepvries in.
Alle regio’s van het land stellen hun aantallen te bouwen woningen flink bij, niet met tientallen maar met duizendtallen. De professionele woningbouwers zoeken nieuwe marktsegmenten want de situatie zal voorlopig niet verbeteren. Al hebben sommige optimisten daar hele andere gedachten over.
De bouwsector moet niet afwachten. Ga zelf op zoek, stel de verdienmodellen bij. De uurlonen zijn de afgelopen tijd redelijk stabiel gebleven. We zagen de prefab betonproducten net wat scherper in de calculaties naar vormen komen. Opvallend is dat verschillende prijzen voor hetzelfde product bij de inschrijvers naar voren komen. Op zich geen schokkende mededeling maar in het verleden lagen deze prijzen vaak gelijk. Ook lukt het weer wat percentage voor de algemene kosten in de begroting op te voeren.
De gemiddelde kuubprijs van woningen bedroeg per 1 oktober 277 euro.
(NBI)

Reageer op dit artikel