nieuws

Dieper, nog dieper het dal

bouwbreed

Schijn bedriegt

Even leek het dieptepunt bereikt. Toch blijken de calculaties van de uurlonen nog lager dan ze al waren in de maanden maart en april.
Het aantal manuren per vierkante meter woning wordt steeds minder. Het niveau is gezakt tot 82 procent van 2008. Alle prijzen gaan naar beneden: van telefonie tot elektronica en vakantiereizen. Ook de bouw ontsnapt niet. Het aantal manuren dat onderaannemers schrijven, is dan ook weer lager.
Wat zijn uitwerking heeft zijn natuurlijk ook de prijsverhogingen van staalproducten. Ook kunststoffen werden duurder. De metselstenen helpen een handje om de prijzen te drukken. Voor de aannemers worden de aanbiedingen steeds beter. De honger naar projecten blijkt groot. De indirecte projectvoorzieningen zijn naar beneden bijgesteld.
Bouwplaats- en uitvoeringskosten tegenwoordig? Ze zijn vrijwel tot niets teruggebracht. Voor de algemene kosten worden erg lage percentages opgegeven. De winsten staan zwaar onder druk. Toch zijn met een strakke hand ook bij lagere inschrijfbedragen resultaten te behalen. Vooral door te letten op de faalkosten. Immers: niet in de calculaties wordt verlies gemaakt, maar in de uitvoering.
Rondom zijn verschillende verhalen te horen over de aantallen woningen die nog gebouwd worden. Duidelijk is wel dat de aantallen de komende 2 jaar nog zullen dalen. Een indicatie komt van de architectenbureaus. Daar wordt 30 tot 35 procent minder ontworpen dan drie jaar geleden. Dat zou betekenen dat er in 2010, 2011 en 2012 maximaal 52.000 woningen zouden worden gebouwd. Gemeenten worden ook voorzichtiger met een prognose voor uitbreidingsplannen. De bouw zou het nu echt van de onderhouds- en verbouwmarkt moeten hebben. De gemiddeld kuubprijs van woningen bedraagt per 1 mei 279 euro.
(NBI)

Reageer op dit artikel