nieuws

Scherp rekenen in lastige tijd

bouwbreed Premium

Gemeenten beginnen duidelijk last te krijgen van de crisis

Door de afname van de bouwvergunningen ontvangen hier en daar al gemeenten 30 tot 40 procent minder leges.
Opvallend is dat de prijzen voor onderaannemers van systeemplafonds en wanden ten opzichte van een maand geleden opnieuw gedaald zijn. Nog meer in het oog springt dat de schildersprijzen minder snel afnamen dan andere kosten. Soms blijven ze zelfs stabiel. De prijzen van materialen daalden afgelopen maand iets. Betonstaal maar ook betonpalen worden goedkoper.
In de drang van de aannemers om de laagste aanbieding te maken, is extra controle op de open begroting meer dan wenselijk. Steeds vaker vergeten de inschrijvers bepaalde posten mee te nemen in de calculatie. Vluchtig schrijven is niet zo erg, als bij de controles de posten maar weer boven water komen. Beter nog is om al voor de aanbesteding een zorgvuldige begroting te laten maken door een kostendeskundige of calculator. Zo komen voor de aanbesteding de onvolkomenheden van het bestek en de tekeningen naar voren. Wie in lastige tijden voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten, krijgt de deksel op zijn neus.
De kuubprijs van de kantoorgebouwen in Nederland bedraagt per 1 november 276 euro.
(NBI)

Reageer op dit artikel