nieuws

‘In zo’n stadion ben ik echt trots op het Nederlandse bedrijfsleven’

bouwbreed

Nederlandse bouwers drukken nadrukkelijk hun stempel op het WK voetbal van 2010 in Zuid-Afrika. “Het is super om op de middenstip te staan waar straks de finale wordt gespeeld, ook al is die nog van zand.”

Voor staatssecretaris Frank Heemskerk was het bezoek aan het voetbalstadion in Johannesburg, waar BAM en Interbeton aan het bouwen zijn, het persoonlijke hoogtepunt van de handelsmissie. “Dan ben ik echt trots op het Nederlandse bedrijfsleven. Nederlandse bouwers bouwen het stadion en Philips verzorgt de verlichting. Een goede lokale partner blijkt waardevol om ook dat soort klussen binnen te halen.”
De oranje stoeltjes onderstrepen het Hollandse tintje, ook al zijn ze gekozen door de Zuid-Afrikaanse architect die de staatssecretaris rondleidde.
Samen met minister Koenders (ontwikkelingssamenwerking) bezocht de bewindsman van Economische Zaken afgelopen week het Afrikaanse land om de betrekkingen aan te halen en te bemiddelen voor nieuwe contracten. In hun kielzog veertig ondernemers, waaronder DHV, Strukton, Boskalis en Imtech.
Het voetbalspektakel volgend jaar biedt kansen op het gebied van wegen, spoorwegen, vliegvelden en logistiek. De regering heeft tot 2012 ruim 34 miljard euro te investeren voor verbetering van de infrastructuur, waarbij vooral op het gebied van advisering en onderaanneming nog concrete contracten zijn binnen te halen. De aandacht voor duurzaam bouwen is Heemskerk ook opgevallen. De Afrikanen hebben grote interesse voor duurzame materialen en energiezuinig ontwerpen.
“Publiek private samenwerking is hier een vies woord. Een pps-contract roept hier nog veel emotie op. We moeten het echt toelichten dat marktpartijen dan niet meteen zakkenvullen, maar ook als gelijkwaardige partner kunnen functioneren”, waarschuwt Heemskerk ondernemers voor de heel andere manier van werken.
“‘Black empowerment’ is ook een punt waar je niet omheen kunt.” Wie aan de slag wil in het land, moet ook een steentje bijdragen voor de zwarte bevolking. “Een belangrijk thema voor bestuurders waar het bedrijfsleven terdege rekening mee moet houden.” De overheid heeft een grote vinger in de pap en werkt op drie niveaus. “Ik heb gesproken met zowel de minister, de gouverneur als de burgemeester. Ze hebben allemaal hun eigen bevoegdheden.”

Slippers

Heemskerk opende samen met Koenders een fabriek voor slippers die worden gemaakt van oude autobanden. Een idee van studenten van de TU Delft. Daarnaast sloot Wavin, een van de deelnemers, een contract voor isolatie van waterpijpleidingen.
Het is niet makkelijk een voet tussen de deur te krijgen, maar zeker op het gebied van watermanagement en havenbouw liggen juist voor Nederland kansen. Het aparte waterseminar had de meerwaarde van private partijen als rode draad.

Reageer op dit artikel