nieuws

‘Visie Cramer over olivijn is gekleurd’

bouwbreed Premium

Minister Cramer (milieu) weet niet waar ze over praat. Haar standpunt over olivijn is gekleurd en eenzijdig. Zo reageert ‘wereldtopexpert olivijn’ Olaf Schuiling op het besluit van de milieuminister geen geld beschikbaar te stellen voor het materiaal als CO2-opvanger.

Cramer trekt de portemonnee niet voor dijk, weg- of golfbrekerinitiatieven met olivijn die C02verminderen. Het opslaan van kooldioxide onder woonwijken of mijnen acht zij kansrijker. “Transport en afzetting van grote hoeveelheden olivijn brengt serieuze infrastructurele, milieu-, en volksgezondheidsvraagstukken met zich mee”, schrijft ze aan de Tweede Kamer. De milieuminister baseert zich op recentelijk onderzoek van TNO en een oudere studie van Hangx en Spiers (Universiteit Utrecht).
Schuiling noemt de slotsom van Cramer onbegrijpelijk, gekleurd en eenzijdig. “Ze weet niet waar ze over praat. Hangx en Spiers zijn niet onafhankelijk, want ze krijgen betaald voor onderzoek naar het wegstoppen van C02onder de grond.” Schuiling snapt niet waarom Cramer niet naar zijn kant van het verhaal wil luisteren. “Ik heb haar uitgenodigd, maar daar kreeg ik geen reactie op.”
De aanname dat olivijn vooral onder tropische omstandigheden levensvatbaar is, vindt hij kortzichtig. “De helft van de aarde bestaat uit olivijn. In Spanje, Groenland en Noorwegen ligt het ook.” De ‘uitvinder’ van olivijntoepassingen erkent niettemin dat verschepen van het olijfgroene mineraal het milieu niet ten goede komt. “Maar, ondanks dat zijn mijn methodes nog altijd goedkoper en effectiever dan het opslaan van kooldioxide in de bodem.”
Schuiling, die ongeveer 20 miljoen euro nodig heeft voor veertig projecten, oordeelt dat Cramer met investeringen in lokale projecten niet verder kijkt dan haar neus lang is. “Zelfs olivijntoepassingen in Afrika leveren per saldo meer op voor de atmosfeer.”
Over twee weken lanceert Schuiling (76) de Olivijnstichting. ‘Ali Baba met veertig projecten’ gaat onverminderd door met zijn missie. “Ik heb steeds meer luisteraars. Grontmij, Boskalis en Essent bijvoorbeeld.” En Cramer? Schuiling weet zeker dat zij straks alsnog geld zal investeren in olivijn. “Jammer dat ze dan achteraan in de rij aansluit, als Amerika ermee wil uitpakken. De University of Columbia heeft het nu ook grootst naar buiten gebracht.”

Toepassingen van olivijn

– Golfbrekers (Boskalis)
– Dakbedekking (ipv kiezels)
– Beton (Van Geelen Beton)
– Snelwegen
– Dijken
– In kantoorgebouwen en scholen (tegen het sick building syndroom)
– Strooien op strand, tuin en golfbaan
– Strooimiddel tegen gladheid
– Als CO2 promotieheuvel

Reageer op dit artikel