nieuws

Cramer gelooft niet in olivijn als de ultieme CO2-opvanger

bouwbreed Premium

Milieuminister Cramer gelooft niet dat het langs de kustlijnen verspreiden van het mineraal olivijn helpt om de CO2-uitstoot te beperken. In een brief aan de Tweede Kamer noemt ze de techniek “twijfelachtig”.

Het idee om het olijfgroene mineraal, waaruit de aardmantel voor een groot deel bestaat, te gebruiken als CO2-opvanger komt van emeritus hoogleraar Olaf Schuiling. Hij zette olivijn op de kaart als goedkopere en duurzamere tegenhanger van het peperdure opslaan van CO2en schreef de minister en de Kamer een brief over zijn ideeën.
Volgens Schuiling helpt het bekleden van de Nederlandse dijken met olivijn om CO2-reducties te bewerkstelligen.
Minister Cramer liet TNO onderzoek doen naar de methode en op basis van hun conclusies meldt ze de Kamer dat ze weinig heil ziet in Schuilings plannen.
“Transport en afzetting van grote hoeveelheden olivijn brengt serieuze infrastructurele, milieuproblemen (fijn stof) en volksgezondheidsvraagstukken met zich mee. De bruikbaarheid van het langs kustlijnen verspreiden van olivijn is daarmee twijfelachtig”, aldus de bewindsvrouw.
Cramer schrijft de Kamer dat ze geen geld beschikbaar stelt voor de methode omdat ze andere methoden voor CO2-reductie – zoals het ondergronds opslaan van het gas – veel kansrijker acht.

Reageer op dit artikel