nieuws

Gaswarmtepompen beter voor milieu

bouwbreed

Comfortkoeling in bijvoorbeeld utiliteitsbouw door aardgas gevoede apparatuur zoals gasmotor gedreven airconditioners en gasabsorptiekoelmachines, slaat twee vliegen in één klap. Hierdoor wordt namelijk ook de uitstoot van onder andere CO2, SOx en fijn stof verminderd ten opzichte van de huidge elektriciteitscentrales. Ook zorgt het verminderde energiegebruik voor lagere exploitatiekosten en verminderde last op het toch al steeds zwaarder (over)belaste elektriciteitsnetwerk.

Comfortkoeling in bijvoorbeeld utiliteitsbouw door aardgas gevoede apparatuur zoals gasmotor gedreven airconditioners en gasabsorptiekoelmachines, slaat twee vliegen in één klap. Hierdoor wordt namelijk ook de uitstoot van onder andere CO2, SOx en fijn stof verminderd ten opzichte van de huidge elektriciteitscentrales. Ook zorgt het verminderde energiegebruik voor lagere exploitatiekosten en verminderde last op het toch al steeds zwaarder (over)belaste elektriciteitsnetwerk.
Dit meldt Smart Cooling Foundation (SCF), opgericht in 2007 door GasTerra en importeurs cq. fabrikanten van gaswarmtepompen in de utiliteit, kantoren, zorgsector, vermaakindustrie en retail. De SCF heeft als doel technologie te verbreiden, toepassingsmogelijkheden onder de aandacht te brengen, en ervaringen in de vorm van referentieprojecten onder de aandacht te brengen.
De fabrikanten van de SCF zijn AISIN Toyota (Gasmotorwarmtepompen), Robur (Gasabsorptiewarmtepompen) en SANYO (Gasmotorwarmtepompen). De SCF neemt deel aan de BouwRai 2008 (1 tot en met 3 april) en de Energievakbeurs in Den Bosch (7 tot en 9 oktober 2008). Ook organiseert de SCF medio september het eerste Nederlandse Gaswarmtepompcongres. Waarover meer op de website www.sfc-online.nl.

Reageer op dit artikel