nieuws

Boijmans van Beuningen wil kunst uit depot opslaan in tafel Museumpark

bouwbreed

Boijmans van Beuningen wil kunst uit depot opslaan in tafel Museumpark

Het Rotterdamse Museum Boijmans van Beuningen wil de kunstvoorwerpen uit het depot gaan opslaan in een gigantische tafel. De tafel moet in het Museumpark komen te staan op een steenworp afstand van het museum.

Het museum heeft uit vijf ontwerpen dat het Rotterdamse architectenbureau MVRDV maakte voor een nieuw depot, de “tafel” als favoriet naar voren geschoven. Het is een gewaagd ontwerp waarmee Rotterdam opnieuw een architectonische blikvanger binnen de stadsgrenzen kan halen. De tafel van MVRDV, staat op 35 meter hoge poten en heeft een blad ter grootte van een voetbalveld. Het blad telt twee verdiepingen, met een totale vloeroppervlakte van 13.000 vierkante meter. Aan de onderkant bungelen schermen en vitrines. Het is de bedoeling dat in het depot ook particulieren hun kunstverzameling kunnen onderbrengen en desgewenst laten restaureren. Het depot krijgt ook galeries voor kleine exposities van het museum en particulieren en een restaurant. Het museum gaat uit van een bouwsom van 38 miljoen euro, exclusief grondverwerving. In overleg met het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam (OBR) zet het museum in op een snelle realisatie: eind 2010 moeten de deuren van het nieuwe depot opengaan. Haast is volgens het museum ook wel geboden, omdat de huidige opslag van de kunstverzameling niet langer verantwoord is. De depotruimten waarover het museum thans beschikt zijn te krap en liggen onder het grondwaterniveau, waarmee bij flinke regenval het risico op beschadiging van kunstvoorwerpen groot is. Museum Boijmans van Beuningen wil met het nieuwe depot tientallen jaren uit de voeten kunnen. Bij de bouw zal veel aandacht uitgaan naar klimaatbeheersing, zodat de luchtconditie in diverse depotruimten altijd optimaal zal zijn. Ook ten aanzien van de beveiliging wil het museum gebruik gaan maken van de modernste technieken.

Reageer op dit artikel