nieuws

Kritiek op restauratie stadspoort Valkenburg

bouwbreed Premium

Valkenburg gaat door met het plaatsen van een piramidedak op de Berkelpoort, een van de twee historische stadspoorten van het Limburgse stadje. De plaatsing van het dak kan niet meer worden gewijzigd, ondanks kritiek van historici op de restauratie.

De Valkenburgse historicus Henk Kwakkernaat is teleurgesteld. Met deskundigen van de afdeling Bouwhistorie aan de Technische Universiteit Delft is hij van mening, dat het dak niet past bij de stadspoort. Kwakkernaat ziet meer in een restauratievoorstel uit 1900 van ir. Mulder van de Rijksdienst voor Monumentenzorg.
Die stelde een steil schilddak voor, met een korte nok, dat aan de dakvoet door een ‘zeeg’ iets uitkraagt om het hemelwater van de muren af te leiden. Uitgangspunt vormen Middeleeuwse tekeningen en kaarten. Echte bouwtekeningen bestaan niet uit die tijd. Maar de vorm van het dak was algemeen gangbaar in Zuid-Limburg.
De gemeente en Satijn Plus architecten vinden het afwijken van de oorspronkelijke vorm niet zo’n probleem. Er is geen weg terug; de restauratie is in volle gang. De hoekspanten staan er al.

Hoogseizoen

Kwakkernaat kwam vorige week bij de gemeente langs in een poging het ontwerp te laten wijzigen. Vergeefs. Dat zou uitstel van de verdere bouw hebben betekend. De gemeente wil de bouw rond hebben voor het toeristische hoogseizoen. Bovendien zou aanpassing veel meer geld kosten en problemen opleveren bij de dakgootconstructie. Voorheen had de poort geen goten, maar het is niet van deze tijd om het water gewoon naar beneden te laten klateren, aldus de gemeente.
Historici zien het liefst dat bouwwerken worden teruggebracht in de oorspronkelijke staat. Maar er zijn ook andere opvattingen: afblijven en consolideren, zoals Monumentenzorg voorstaat. Of: Er toch iets mee doen, maar dan aangepast.
Voor dit laatste kiest Valkenburg nu. Kwakkernaat hoopt dat de gemeente haar lesje geleerd heeft. Binnenkort staat de tweede stadspoort op de nominatie gerestaureerd te worden. Wellicht kan die wel in de oude glorie worden hersteld, hoopt de historicus.

Reageer op dit artikel