nieuws

Verscherping bij tophypotheken

bouwbreed

amsterdam – Met toestemming van de Nederlandse Mededingingsautoriteit en het ministerie van Financiën scherpen de banken in de tweede helft van dit jaar de voorwaarden voor hypotheken aan. Doel is de kans op betalingsproblemen te verkleinen. Zo wordt voortaan meer rekening gehouden met de financiële draagkracht om renteverhogingen op te kunnen vangen. Tophypotheken ter hoogte […]

amsterdam – Met toestemming van de Nederlandse Mededingingsautoriteit en het ministerie van Financiën scherpen de banken in de tweede helft van dit jaar de voorwaarden voor hypotheken aan. Doel is de kans op betalingsproblemen te verkleinen. Zo wordt voortaan meer rekening gehouden met de financiële draagkracht om renteverhogingen op te kunnen vangen. Tophypotheken ter hoogte van anderhalf maal de waarde van het onderpand zullen tot het verleden behoren. Bij een rentevastperiode van tien jaar wordt voortaan de voor diezelfde periode geldende rente als maatstaf genomen.

De verscherpte beoordeling van de hypotheeknemer wordt vastgelegd in de gedragscode Hypothecaire Financiën.

Minister Zalm van Financiën benadrukt in een brief aan de Tweede Kamer dat discriminatie bij de verstrekking van de hypotheken volstrekt uit den boze is. De geldschieters mogen slechts kijken naar de kwaliteit van de debiteur op draagkracht en kans op fraude plus de kwaliteit van de woning. Een verbod rust op de uitsluiting op basis van postcode of achternaam.

Reageer op dit artikel