nieuws

Schultz trekt boetekleed aan

bouwbreed

den haag – Staatssecretaris Schultz (water) heeft haar excuses aangeboden dat zij de Nederlandse waterschappen en de Tweede Kamer vier jaar lang niet heeft geïnformeerd over de faalkansen van de Maeslantkering. Dit terwijl deze faalkans veel lager is dan gedacht.

De staatssecretaris trok dan ook ruiterlijk het boetekleed aan. Ze beloofde beterschap. “Ik had, toen ik in 2002 de informatie kreeg, niet het idee dat het urgent was. Achteraf gezien had ik vooral de betrokken waterschappen moeten inlichten. Dat zal ik in de toekomst beter doen.” Alle ophef ontstond toen uitkwam dat de Maeslantkering een op de tien keer faalt om dicht te gaan. Dit terwijl de ontwerpeis uitging van een faalkans van een op duizend. Rijkswaterstaat is momenteel bezig om voor het begin van het stormseizoen de faalkans van het Beslissing Ondersteunend Computersysteem (BOS) te verlagen naar een weigering op de honderd sluitvragen. Schultz benadrukte nog maar eens ferm dat er nooit sprake is geweest van een acuut veiligheidsprobleem. Het versterken en ophogen van de dijken achter de kering wordt dan ook niet als wenselijk geacht.

Reageer op dit artikel