nieuws

Brievengat, eigen betonfabriek

bouwbreed

Over het terrein van betonfabriek Brievengat knalt een stevige Caribbean-deun. “Het komt van de buren”, verontschuldigt directeur Roy Voogt zich onmiddellijk. “Het is al de hele week carnaval op het eiland. Vanavond is de afsluiting. Zoals je hoort zit de stemming er al goed in.” De tropische klanken van de muziek zouden normaal worden overstemd […]

Over het terrein van betonfabriek Brievengat knalt een stevige Caribbean-deun. “Het komt van de buren”, verontschuldigt directeur Roy Voogt zich onmiddellijk. “Het is al de hele week carnaval op het eiland. Vanavond is de afsluiting. Zoals je hoort zit de stemming er al goed in.” De tropische klanken van de muziek zouden normaal worden overstemd door de herrie van de machines, ware het niet dat de productie net is stilgelegd. Ook de mannen van Brievengat willen het carnaval voor geen goud missen.

De betonfabriek van Janssen de Jong produceert jaarlijks 30.000 kuub betonmortel, vertelt Voogt. Daarvan is zo�n 6000 kuub bestemd voor de eigen bouwbedrijven, de rest wordt geleverd aan andere aannemers en particulieren. Ook maakt Brievengat straatklinkers en sierstenen, maar toch vooral massieve bouwblokken. In lange rijen en metershoog liggen ze opgestapeld op het terrein.

“De huizenbouw is hier behoorlijk conservatief”, verklaart Voogt. “Men redeneert: het huis van mijn opa is met massieve blokken gebouwd en staat nog steeds overeind, dus doe me die maar. De holle bouwblokken, die we ook produceren, slaan daarom vooralsnog niet echt goed aan. Terwijl ze toch net zo goed zijn als de massieve.”

Concurrentie

Brievengat is de grootste betonfabriek op het eiland, maar ondervindt wel degelijk concurrentie, van vooral een aantal kleinere betonproducenten. “Wij zijn kwalitatief beter dan de rest”, beweert Voogt, “maar daardoor ook wel wat duurder.”

De grondstoffen voor het beton en de mortel worden geleverd door de Mijnmaatschappij Curaçao, die de kalkzandsteengroeve in de Tafelberg exploiteert. Janssen de Jong kocht de mijn in 1990 en haalde daarmee een nog ontbrekende schakel in de bouwketen binnen: productie van en handel in grondstoffen.

Jaarlijks wordt zo�n 60.000 ton kalkzandsteen gewonnen door de Mijnmaatschappij. Het merendeel daarvan is bestemd voor de eigen wegenbouwbedrijven op de Nederlandse Antillen. Een deel wordt ook geëxporteerd en verkocht aan bedrijven in de inframarkt, maar ook aan de chemische- en glasindustrie en zelfs de agrarische sector.

Directeur P. van Heijningen streeft ernaar om de export komende jaren op te voeren, vertelt hij. “We zoeken geografisch naar nieuwe afzetgebieden, maar we zijn ook continu op zoek naar nieuwe toepassingen voor ons product. Zo leveren we sinds kort gemalen kalkzandsteen aan nutsbedrijven voor hun waterfilters. Het gaat nog om zo�n 3500 ton per jaar, maar we hopen die hoeveelheid uit te kunnen breiden.”

Van Heijningen verwacht dat de mijn nog zo�n veertig jaar meegaat. “Dan is het echt op.” Helemaal afgegraven wordt de Tafelberg niet. Alleen aan de binnenkant wordt gewonnen zodat het markante aanzicht van de berg behouden blijft.

Reageer op dit artikel