nieuws

Dakdekkers beboet na tips bij NMa

bouwbreed

den haag – De Nederlandse Mededingingsautoriteit beboet twaalf dakdekkers voor prijsafspraken en rekenvergoedingen bij vijf recente aanbestedingen. De boetes variëren van 3900 euro tot 326.800 euro en komen op een totaal van ruim 1 miljoen euro. De boetes zijn relatief hoog, want met de vijf projecten was in totaal 2,5 miljoen omzet gemoeid.

De zaak kwam aan het rollen door klachten van aanbestedende diensten in combinatie met informatie van een anonieme tipgever. De kartelpolitie vond daarop bij diverse bedrijfsinvallen nog aanvullend belastend materiaal. De dakdekkers hebben zichzelf niet gemeld en kunnen daarom geen beroep doen op de clementieregeling.

Wel heeft een van de twaalf, Witteveen, 10 procent korting gekregen, omdat het bedrijf meer medewerking heeft verleend aan het onderzoek dan strikt noodzakelijk. Naast Witteveen kregen de volgende dakdekkers boetes opgelegd: Cazemier, Consolidated Nederland, Boko, Erdo, Smid en Hollander, Spuitco, Strijland, Swindak, Templefields, Texa en Van Venrooy.

Bij de volgende vijf aanbestedingen zijn verboden kartelafspraken gemaakt: een aanbesteding van 556.525 euro door Emmtec in 1999 voor verschillende dakrenovaties; de renovatie van het dak van sporthal De Springers door de gemeente Gouda ter waarde van 179.923 euro; een aanbesteding in 1999 voor renovatie van het dak van het Amsterdams Academisch Medisch Centrum (projectomzet 1.693.000 euro); een opdracht door Philips in 1999 voor het opknappen van de drie daken in Drachten met een omzet van 61.260 euro en een project uit maart 2003 van 54.530 euro in opdracht van corporatie Vestia te Rotterdam voor dakrenovaties van een wooncomplex.

De kartelpolitie heeft deze laatste zeer recente aanbesteding extra zwaar beboet. De boete is met 10 procent verhoogd, omdat de opdracht in maart vorig jaar is gegund. De NMa vindt dat na afloop van de parlementaire enquête de bedrijven zich “meer dan ooit hadden kunnen realiseren dat hun gedragingen verboden waren”.

De boete is met nog een keer met 10 procent verzwaard, omdat opdrachtgever woningbedrijf Vestia vooraf een verklaring heeft laten ondertekenen dat er geen prijsafspraken zouden plaatsvinden. Desondanks zochten de dakdekkers contact met elkaar en bezorgden elkaar rekenvergoedingen.

Bij drie aanbestedingen hebben de door de opdrachtgever aangeschreven ondernemingen vóór de aanbestedingsdatum onderling informatie over hun offertes uitgewisseld en de onderlinge concurrentie beperkt door af te spreken wie van hen het werk zou uitvoeren. Daarnaast zijn bij alle vijf aanbestedingen door de betrokken ondernemingen afspraken gemaakt over onderlinge rekenvergoedingen. De NMa rekent dat de bedrijven zwaar aan, omdat dat prijsopdrijvend werkt en de vrije concurrentie verstoort.

De kartelpolitie verwacht binnenkort nog in twee zaken uitspraak te doen.

Reageer op dit artikel