nieuws

Gras ingezaaid op slecht verkopende Kaap

bouwbreed

rotterdam – De gemeente Rotterdam bezint zich op een nieuw plan voor Katendrecht, nu een van de belangrijkste projectontwikkelaars in het gebied zich heeft teruggetrokken. Het braakliggende gebied rond de eerste tien in particulier beheer gebouwde huizen wordt voorlopig ingezaaid met gras.

Met het inzaaien van de zandvlakte wil de gemeente iets doen aan het desolate karakter van de locatie. Tien �zelfbouw� woningen, die het hart van het deelplan Parkkwartier moesten worden, glimmen in de zon. Met als grootste blikvanger het Body House (Monolab Architects): dit is een woning waarin een soort draadmodel is gevouwen van het dak naar de gevel en de plint.

Maar op dit moment is er geen enkel uitzicht op verdere bebouwing van de omliggende kale zandvlakte en lege kaden van het schiereiland. De bouw van 212 woningen in dit gebied gaat definitief niet door nu Bemog Projectontwikkeling zich heeft teruggetrokken. Voor de woningen was onvoldoende belangstelling. De betrokken partijen wijten dat aan de verslechterde marktomstandigheden, maar ook aan het negatieve imago dat de voormalige rosse buurt van Rotterdam nog altijd heeft.

De tien zelfbouw woningen die er nu staan zijn de eerste van zeventien. De gemeente Rotterdam is inmiddels in gesprek met zeven gegadigden om de overige kavels te bebouwen. “De fundering ligt er al, want die hebben we in een keer allemaal laten aanleggen. Dus ze kunnen meteen aan de slag,” zegt S. Poolman (OntwikkelingsBedrijf Rotterdam).

In totaal wil Rotterdam op de plaats van gesloopte havenbedrijven en afgedankte woningen ruim tweeduizend dure en middeldure woningen bouwen, plus 100.000 vierkante meter kantooroppervlak. Aan de Tweede Katendrechtse Haven bouwde Bouwfonds ongeveer vierhonderd koopwoningen en ook in het Laankwartier zijn enkele honderden koopwoningen gebouwd. Hoe het vervolg eruit ziet is onzeker geworden door de terugtrekking van Bemog.

Reageer op dit artikel