nieuws

VBW maakt richtlijn dunne deklagen

bouwbreed

breukelen – De afgelopen jaren is een veelvoud aan dunne deklagen voor asfaltwegen op de markt gekomen. Ze verschillen allemaal in samenstelling en functionaliteiten en dat maakt voor opdrachtgever en wegenbouwer de keuze er niet gemakkelijker op. Daarom publiceert VBW-Asfalt binnen enkele weken de �Richtlijn dunne asfaltdeklagen�. Daarin is onder meer een vragenlijst opgenomen die […]

breukelen – De afgelopen jaren is een veelvoud aan dunne deklagen voor asfaltwegen op de markt gekomen. Ze verschillen allemaal in samenstelling en functionaliteiten en dat maakt voor opdrachtgever en wegenbouwer de keuze er niet gemakkelijker op. Daarom publiceert VBW-Asfalt binnen enkele weken de �Richtlijn dunne asfaltdeklagen�. Daarin is onder meer een vragenlijst opgenomen die de keuze moet vereenvoudigen.

Als tapijt op je asfalt, zo wordt al enkele jaren gekscherend gesproken over dunne deklagen. “Voor de leek mag het gewoon een wat dunnere laag wegdek zijn, in feite zit er een hele gedachtenwereld achter,” aldus VBW-Asfalt woordvoerder E.J. de Jong.

Dunne deklagen maken heel andere oplossingen mogelijk en zijn veel specifieker toe te passen dan gewoon asfalt. Bijvoorbeeld bij de reductie van verkeersgeluid of het opheffen van lichte spoorvorming. Daarnaast kan ermee op kosten worden bespaard bij onderhoud en wegdekvervanging en dat spreekt opdrachtgevers wel aan.

Omdat ze zo�n vlucht hebben genomen, heeft de Technische Commissie Asfalttechnologie van VBW-Asfalt een leidraad opgesteld om te komen tot duurzaam goed functionerende dunne asfalt deklagen. De leidraad bevat een checklist en een model voor bestekken en contracten. Een aparte bijlage behandelt de bepaling van dichtheid en holle ruimten.

Reageer op dit artikel