nieuws

Uitstel AZ-stadion kost Midreth miljoenen

bouwbreed

mijdrecht – De juridische problemen rond de bouw van het nieuwe stadion van de Alkmaarse voetbalclub AZ kost bouwbedrijf Midreth 5 miljoen euro omzet. Zonder het opnieuw door de rechter stilgelegde project van de Mijdrechtse bouwonderneming rekent het bedrijf dit jaar met een omzet van 115 miljoen euro op een volumegroei van 7,5 procent.

Dat heeft financieel directeur S. Versloot van Midreth laten weten.

De start van de bouw van Kooimeerplaza gaat volgens Midreth zeker nog een jaar duren nu het Gerechtshof in Amsterdam het project heeft stilgelegd. De rechter heeft de gemeente en AZ verboden om de bouwplannen uit te voeren totdat de Europese Commissie (EC) heeft uitgezocht of Alkmaar verboden staatssteun aan de voetbalclub heeft gegeven of niet.

Om het stadion te financieren heeft de gemeente voor een zacht prijsje grond verkocht aan AZ Vastgoed, de onderneming die de voetbaltempel gaat bouwen. Volgens winkeliers uit Alkmaar, die niet gelukkig zijn met de commerciële ruimtes die onder en rond het stadion worden gebouwd, geeft Alkmaar AZ Vastgoed op deze manier overheidssubsidie. En dat mag niet van Brussel.

Midreth, dat als eigenaar van Galgenwaard ook nauw betrokken is bij de verbouwing van het stadion van FC utrecht, vult het gat dat door het uitstel is gevallen op met andere opdrachten. Volgens Versloot is dat geen probleem. “We bouwen in Utrecht en Amsterdam nog een aantal appartementen en zetten momenteel in Frankrijk een park met vakantiehuisjes neer.

Zelf-storage

Tegenwoordig zitten we ook in de zelf-storage, van die garageboxen die gebruikt worden om spullen in op te slaan. Daar had een paar jaar geleden ook niemand aan gedacht.”

De gemeente Alkmaar heeft laten weten dat de uitspraak van het Amsterdamse Gerechtshof de start van de bouw van Kooimeerplaza niet vertraagt. Het Alkmaarse college van B en W verleent naar verwachting dinsdag een bouwvergunning voor een terugvalscenario dat de lokale bestuurders en AZ hebben bedacht.

Volgens het alternatieve draaiboek wordt het complex in fases gebouwd. Daarbij worden de commerciële ruimtes uit de eerste ronde van de planning gehaald en start het project met de bouw van het stadiongedeelte van Kooimeerplaza.

Als op het reserveplan wordt teruggevallen moet de gemeente nieuwe afspraken maken met AZ. Op die manier wordt de uitspraak van het Amsterdamse Hof omzeilt en kan het project op korte termijn van start.

Vastgoedmagnaat Dirk Scheeringa is als voorzitter van AZ nauw betrokken bij het project. Zijn beleggingsvehicle DSB Beheer heeft een controlerend belang in de partij die zorgdraagt voor de bouw van het stadion AZ Vastgoed.

Scheeringa dreigde eerder om zich terug te trekken uit de Alkmaarse voetbalclub. Zonder het geld van de voetbalbestuurder, dat zo�n 45 miljoen euro bedraagt, zou de club failliet gaan.

Reageer op dit artikel