nieuws

Ubbink maakt gebruik loodslabbe overbodig

bouwbreed

schijndel – Isostone uit Schijndel brengt de Ubbink isolatiesteen; een waterkerende spouwslabbe en thermisch isolerend element in één. De isolatiesteen is vooral bedoeld om moeilijke gevelaansluitingen in nieuwbouw en renovatie te vereenvoudigen. Een loodslabbe is niet meer nodig.

Moeilijke gevelaansluitingen ontstaan bijvoorbeeld indien een serre, lichtstraat of veranda tegen de gevel worden aangebouwd. Een probleemloze waterkering, die geen lekkage en condens (koudebrug) oplevert is dan van het grootste belang, zegt Isostone. Alleen een loodslab is niet conform het Bouwbesluit 2003. Een isolator is toch noodzakelijk. De nieuwe isolatiesteen kan daarvoor dienstdoen, omdat hij met een f-factor van 0,76 ruimschoots voldoet aan het Bouwbesluit. Het Bouwbesluit vereist beter dan 0,65.

De Ubbink isolatiesteen is samengesteld uit een duurzaam pvc-element met een lichte, drukvaste polystyreen gevulde mortel. Droging en hechting van de metselspecie is vergelijkbaar met normaal metselwerk van bakstenen, meldt Isostone. De koppeling vindt plaats met een rvs klikplaatje.

De functie van de steen is tweeledig. Het is een waterkering en afvoer van vochtdoorslag als spouwslabbe in de gevel en het is een thermische isolatielaag die in het buitenblad een koude brug voorkomt. De steen is geschikt voor bestaande bouw en nieuwbouw.

Drainage-opstand

In de bestaande bouw wordt de isolatiesteen in één stenen laag aangebracht. De steen heeft een drainage-opstand aan de spouwzijde en aan de voorzijde een bevestigingsgleuf voor de epdm aansluitslabbe. Door extra open stootvoegen boven de isolatiesteen te houden kan het overtollige zakwater uit het metselwerk zijn weg naar buiten vinden.

Voor nieuwbouw, waar in tegenstelling tot de bestaande bouw nog valspecie mogelijk is, is een los spouwprofiel noodzakelijk voor de afvoer van zakwater aan de binnenzijde van het buitenblad.

Het pvc-element heeft een werkende lengte van 500 millimeter. De hoogte is 50 millimeter; de breedte 100 millimeter. De steen is eenvoudig tot de gewenste lengte in te korten. Behalve de gewone stenen zijn er binnen- en buitenhoekstenen.

Er zijn twee soorten aansluitslabben. De grijze heeft een breedte van 145 millimeter. Deze is geschikt voor bijvoorbeeld toepassing op een serredak. De zwarte aansluitslabbe is 80 millimeter breed. Deze is geschikt voor een plat dak. Beide worden geleverd op een rollengte van 18 meter.

Opvulblok

Het zwarte spouwprofiel voor toepassing in de nieuwbouw is geschikt voor nagenoeg alle voorkomende spouwbreedten. De breedte is 250 millimeter. De rollengte is 18 meter.

Om het inpassen van de isolatiesteen gemakkelijker te kunnen uitvoeren is een opvulblok beschikbaar. Deze klemblokken kunnen in de gevel worden verschoven en worden vastgedraaid met een vleugelmoer. Met een gerust hart kan dan de gevel in één keer worden uitgehakt. De draag- kracht is 500 kilogram per opvulblok.

Overigens, wanneer de steen wordt gebruikt bij dakaansluitingen en er dakleer moet worden gebrand, is het raadzaam de Ubbink isolatiesteen te beschermen tegen oververhitting, aldus Isostone.

Reageer op dit artikel