nieuws

Lijnafwatering Acodrain voldoet aan EN 1433

bouwbreed Premium

doetinchem – De eerste lijnafwatering die volledig aan EN 1433 voldoet, zo noemt ing. A. van der Lee van Acodrain de Multiline V100S. De lijnafwatering uit polymeerbeton is een nieuwe ontwikkeling. De leverancier uit Doetinchem noemt de V-vorm de kern van de innovatie. Dit stroomprofiel verbetert de afwatering en het zelfreinigend vermogen.

De verbeterde goot houdt volgens Van der Lee rekening met het veranderende klimaat. Door die veranderingen regent het minder maar als het regent valt er meer water. De Multiline V100S kan in korte tijd veel water opvangen en afvoeren. De V-vorm van het stroomprofiel en het gladde oppervlak van de gootwand vergroten zelfs bij kleine hoeveelheden water de stroomsnelheid. De goot kan zich op die manier zelf goed schoonspoelen. Als dat niet meer lukt kan het rooster worden verwijderd en de volledig vrije gootprofiel met een bezem of een schep worden gereinigd. Het polymeerbeton voorkomt dat algen vat krijgen op de gootwand.

Acodrain construeerde de nieuwe goot volgens EN 1433. Deze norm volgt DIN 19580 op die voorheen de lijnafwateringen normeerde. De Europese norm regelt volgens Van der Lee onder meer de belastingsklasse, de hoogte van de antislipnok en de afmeting van de sleuf, evenals de dikte van de randbescherming. Alle afwateringsystemen moeten op termijn vloeistofdicht zijn. Acodrain combineert daarvoor de afwatering uit waterdicht polymeerbeton met een verzinkt stalen of roestvaststalen randbescherming en een gepatenteerde veiligheidsvoeg.

De Multiline V100S is tot aan de bovenkant vloeistofdicht zodat de goot over de hele hoogte kan worden gebruikt. De lijnafwatering wordt met een ingegoten lamellen O-ring vloeistofdicht aangesloten op de riolering.

Rooster

Voor de constructie van de roosterbevestiging volgde Acodrain ook de uitvoeringseisen van de Europese norm. Het resultaat daarvan is de Drainlock die het stroomprofiel volledig vrij laat. Het polymeerbeton geeft de lijnafwatering bij een kleiner gewicht dezelfde sterkte als �gewone� lijnafwateringen.

Het lagere gewicht verbetert ook de arbeidsomstandigheden bij het aanleggen van de goot. De Multiline V100S volgt de uitvoeringen N100K en E100K op. Van der Lee adviseert de nieuwe lijnafwatering voor de klassen A15 kN tot en met E600 kN.

Reageer op dit artikel