nieuws

Groot risico in zwembad van na 1990

bouwbreed Premium

rosmalen – Bij het grootste deel van na 1990 gebouwde zwembaden is een onveilig type roestvaststalen ophanging van plafonds, ventilatiekanalen en dergelijke toegepast. Die zwembaden komen nu in de gevarenzone, want de ophanging kan het onverwachts gaan begeven, zo bleek gisteren tijdens de AfbouwExpo in Rosmalen.

“Specialisten in onze branche maken zich zorgen. Ze hebben grote twijfels over de ophangsystemen van plafonds in met name zwembaden. Voordat zich gevaarlijke situaties voordoen, nemen wij onze maatschappelijke verantwoordelijkheid, om te beginnen met een technisch symposium over de problematiek. Ons doel is een eind te maken aan de onduidelijkheden en onzekerheden over die ophangingen,” verklaarde J. van Strijp, voorzitter Hoofdsector Plafond & Wand van de Nederlandse Ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven NOA.

Volgens een van de sprekers, J. Heselmans van onderzoeksinstituut Force Technologie Nederland, is de situatie inderdaad ernstig. Na inspectie van 65 zwembaden – deels in opdracht van Sportfondsen Nederland – blijkt dat in 90 procent van de jonge zwembaden problemen zijn te verwachten rond de ophanging van plafondplaten en luchtkanalen.

Het blijkt dat roestvaststaal (rvs) bij de zwembadbouw vanaf 1985 in de mode kwam en vanaf ongeveer 1990 standaard werd. Voor die tijd werd voornamelijk het duurzame verzinkte staal toegepast. Nu is roestvaststaal niet zo roestvast als de naam aanduidt. Afhankelijk van de gebruikte legering is het materiaal beter of minder goed beschermd tegen roestvorming. Bij de zwembadbouw werd vooral een bulkproduct toegepast, met ongeveer 10 procent nikkel. Deskundigen hebben het over de types 304 en 316. Volgens Heselmans kan bij die typen in zwembadomstandigheden al na enkele maanden roest- en zelfs scheurvorming zichtbaar worden, met binnen enkele jaren breuk als eindresultaat. In enkele zwembaden – onder meer in Steenwijk in 2001 – is dat potentiële breukgevaar al zichtbaar geworden.

Temperatuur

Tot voor kort werd aangenomen, dat de vrij hoge temperatuur in zwembaden niet zo�n grote rol speelt. Immers, rvs zou pas bij 50 tot 60 graden Celsius in de gevarenzone komen. Uit onderzoek is echter gebleken, dat de scheurvorming ook al kan optreden bij een temperatuur van 30 graden Celsius of minder. Waren zwembaden vroeger koudezones, tegenwoordig zijn het bijna tropische paradijzen. “Maar die hoge temperaturen leveren in combinatie met het agressieve chloormilieu uiteindelijk voor de rvs-ophanging grote problemen op. Problemen die we in de jaren negentig niet konden voorzien,” aldus Heselmans.

Tegenwoordig wordt bij de zwembadbouw gebruikgemaakt van duurdere legeringen en is ook het verzinkte staal weer actueel, met name de duplex-versie. Die geeft door de extra coating na het verzinken een zeer lange levensduur te zien.

Reageer op dit artikel