nieuws

Bedrijfsruimtemarkt gaat door diep dal

bouwbreed Premium

voorburg – Voor het vierde jaar op rij is de bouw van bedrijfsruimten fors gedaald. Het aanbod is momenteel vier keer zo groot als de vraag. Toch ziet de vereniging van projectontwikkelaars en bouwondernemers NVB lichtpuntjes. Vooral in niches en herontwikkeling van bestaande panden liggen kansen.

De sector bedrijfspanden sleept zich door een diep dal. Dit schrijft de NVB in de jongste Thermometer Bedrijfsruimten. Sinds eind jaren negentig is de bouwproductie in de sector bedrijfsruimten meer dan gehalveerd van 2,5 miljard euro naar 1,2 miljard nu. De vraag naar bedrijfsruimten is zwak, de leegstand hoog en de transactiehuren staan onder druk.

De recessie heeft volgens de NVB vooral genadeloos toegeslagen in bij bestaande, vaak verouderde bedrijfsgebouwen. Het direct beschikbare aanbod is momenteel 6,5 miljoen vierkante meter tegen 4,4 miljoen een jaar geleden. Er staat momenteel zes keer zoveel tweedehands bedrijfsruimte te koop of te huur als nieuwe.

Evenwicht

Hoewel de vitaliteit van de bedrijfsruimtemarkt op veel plekken is teruggelopen, zijn er regio�s waar het gelukkig nog meevalt. Dat geldt voor de Twentse stedenband en ook in Den Bosch en Zwolle is het evenwicht op de markt niet extreem verstoord. Maar in het merendeel der regio�s is wel degelijk sprake van zeer verstoorde marktverhoudingen en erg veel leegstand. Volgens NVB is het dan ook dringend nodig dat verouderde panden worden opgeruimd om de markt weer gezond te maken.

“Gelukkig”, zo laat de NVB weten, “gloort er licht aan het einde van de tunnel.” De economie lijkt over zijn dieptepunt heen te zijn. Zoals in alle sectoren in de bouw gaat er dan wel enige tijd overheen voordat dit terug te zien is in productiecijfers. Concreet betekent dit dat wanneer de economie in 2004 aantrekt, dat pas twaalf maanden later – in de loop van 2005 dus – in de vraag naar bedrijfsruimten merkbaar zal worden. In die tussentijd voorspelt de NVB een verdere teruggang van de bouwvergunningen tot een niveau van zo�n 1 miljard dit jaar.

�Goederenhotels�

Maar zelfs in de huidige zwakke markt ziet de NVB nog kansen voor ondernemers die oog hebben voor niches in de markt. “De afgelopen tijd heeft de ontwikkeling van zogenoemde �goederenhotels� voet aan de grond gekregen. Dit zijn tijdelijke opslagruimten voor bedrijven met ruimtegebrek.

Een andere kansrijke formule biedt de niet aflatende vraag naar functionele ruimten zonder opsmuk. De grootste uitdaging ligt echter in de herontwikkeling en revitalisering van verouderde bedrijfsgebouwen”, aldus de NVB.

Reageer op dit artikel