nieuws

Uitdunnen bos tegen instorten mergelgrotten

bouwbreed Premium

cadier en keer – De stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen in Limburg (IKL) gaat over tot dunning van delen van het hellingbos boven de drie mergelgroeves bij Huize St. Joseph in Cadier. Het gaat om bomen die op de zwakkere plekken staan en die het instortingsgevaar van het gangencomplex kunnen bevorderen. Vanwege mogelijke instorting is voorafgaand […]

cadier en keer – De stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen in Limburg (IKL) gaat over tot dunning van delen van het hellingbos boven de drie mergelgroeves bij Huize St. Joseph in Cadier.

Het gaat om bomen die op de zwakkere plekken staan en die het instortingsgevaar van het gangencomplex kunnen bevorderen. Vanwege mogelijke instorting is voorafgaand aan dit werk een stabiliteitsonderzoek verricht in de groeven. Het gaat om de Heerderberggroeve, de Scharnderberggroeve en de Nieuwe Groeve St. Joseph.

Om verstoring zoveel mogelijk te beperken worden de werkzaamheden in fasen uitgevoerd. Elk jaar weer zal de ploeg van IKL in de nazomer of winter terugkeren om hier werk uit te voeren. De kosten van het beheer bedragen per jaar ruim 10.000 euro en worden betaald door de provincie Limburg en de gemeente Margraten.

Het meest kwetsbaar is de mergelgroeve onder de Heerderberg, een van de oudere gangencomplexen. Deze groeve wordt in oude archiefstukken voor het eerst vermeld in 1590. Op basis van oude opschriften van rozettekeningen en het wapen van Maastricht wordt zelfs aangenomen dat de blokwinning hoogstwaarschijnlijk is begonnen rond 1550. Behalve exploitatie vanwege de mergel, hebben plaatselijke bewoners bij belegeringen en oorlogen de gangen gebruikt om te schuilen.

Reageer op dit artikel